Dit forum is read-only voor bezoekers; enkel leden kunnen berichten plaatsen...
Defect raammechaniek NA

Forumoverzicht / Techniek algemeen / Defect raammechaniek NA

Sorteer berichten:
Defect raammechaniek NA
02-09-2019 om 9:51
Beste Clubleden,

Het raammechanisme van de MX-5 en de problemen daarmee zijn mij redelijk bekend.
Eenmaal is bij mij de kabel gebroken waarbij de ruit in de portier viel. Het mechanisme is toen vervangen.
Ik heb sindsdien de zaak gesmeerd met o.a. teflon spray maar helaas zit de zaak nu weer vast.
Het raam wil alleen nog maar naar beneden maar niet meer naar boven. Na demontage zie ik het volgende:
- de raammotor krijgt + of - 12V aangeboden bij het indrukken van de schakelaar
- het raammechanisme zelf is niet geblokkeerd
- bij het loskoppelen van de witte schijf waar de staaldraad wordt opgewikkeld draait de motor maar een kant op
Er blijven volgens mij dan maar twee oorzaken over:
- de worm/tandwiel combinatie kan maar een kant op draaien (?)
- de motor is defect (?) en kan maar een kant op draaien

Heeft iemand ervaring met dit defect en het verder demonteren en/of vervangen van de electromotor?

Bij voorbaat dank,
Met vriendelijke groet,
Wouter

RE:Defect raammechaniek NA
03-09-2019 om 7:27
Is het gehele mechaniek vervangen of alleen de staalkabels? Is het witte tonnetje waar de staalkabels over op- en afgewikkeld worden ook vervangen? Je kan eenvoudig testen of de motor twee kanten op werkt door hem even te demonteren. Misschien zijn de staalkabels niet goed op spanning gezet na montage van de nieuwe onderdelen waardoor de staalkabel op het witte tonnetje vast loopt. Voor de zekerheid toch nog maar eens demonteren en testen...

RE:Defect raammechaniek NA
03-09-2019 om 10:15
Beste Jeroen,

Hartelijk dank voor je reactie.
De vorige keer (ik meen in 2007) is het hele mechanisme vervangen en dat ziet er nog keurig uit inclusief de kabels, strak, geen rafels enz. Bij de demontage zag ik wel dat de zaak niet goed gesmeerd was en dat de injecties van teflonspray ook niet veel geholpen hebben.
Als ik het witte tonnetje waar de staalkabel opgerold zit los wip kun je de motor vrij laten draaien, dat doet hij echter maar een kant op, niet de richting om het raam naar boven te krijgen.
Ik zie op het forum ook dat de contacten in de schakelaar doorgebrand kunnen zijn. Ik zie dat er wel 12V op de motor kabels komt als je de schakelaar indrukt maar zou dat kunnen instorten als er een stroom doorheen loopt? Dat is in ieder geval iets wat ik nog wil testen. Het lijkt me vreemd dat een DC electromotor maar een kant op wil lopen.

Met vriendelijke groet,
Wouter

RE:Defect raammechaniek NA
05-09-2019 om 7:42
De raamschakelaars draaien de polariteit naar de elektromotor om en daarmee draait die de andere kant op. Ik heb het nog niet meegemaakt dat dat in de motor verkeerd gaat. Meestal zijn de contactpunten in de schakelaar slecht en wordt er daarmee geen spanning op de juiste contacten gezet. Maar als je spanning en een polariteitswisseling op de motorconnector hebt gemeten dan kan het niet anders dan dat het probleem in de elektromotor zit. In een ultieme poging om diagnose te stellen kan je met wat losse bedrading de aansturing naar de linker en rechter raammotor omwisselen. Dan weet je zeker dat het in de motor zit.

RE:Defect raammechaniek NA
22-10-2020 om 9:54
Hartelijk dank voor het advies. Ik heb het mechanisme schoongemaakt en helemaal opnieuw gesmeerd. De raamschakelaar functioneerde ook niet goed. Een nieuwe is wel verkrijgbaar bij de Mazda dealer maar erg duur. Ik heb de schakelaar open gemaakt en alle contacten schoongemaakt en teruggeplaats. Het raam gaat weer keurig op en neer.


Search Topics:
 



< Terug | Home  >  Website  >  Forum