Over de website

De website van de Mazda MX-5 Club wordt bijgehouden en ontwikkeld door een klein groepje enthousiaste leden van de websitecommissie: Peter Mooren (mailmaster en webmaster), Bert de Jongh (nieuwsposter), Paul Boomstra (ontwikkeling), Bauke Wolters (forum-moderator) en Jeroen Feelders (coördinator en ontwikkeling). Samen houden ze overzicht en zorgen voor overkoepelende en onderhuidse aanpassingen aan de site.

De website wordt opgebouwd vanuit een zgn. Content Management Systeem waarbij elke commissie verantwoordelijk is voor zijn eigen pagina's. De websitecommissie heeft gekozen voor het CMS-pakket InsiteCreation. Dit pakket is goedkoop, veelzijdig, uitgebreid en eenvoudig aan onze wensen aan te passen.


De MX-5 Clubsite en het milieu

De MX-5 Club is een autoclub en dus lijkt het milieu voor ons niet belangrijk te zijn. De Mazda MX-5 Club neemt echter haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en probeert waar mogelijk papier te besparen en digitale media in te zetten. Verder worden voor onze digitale diensten, waaronder de gebruikte cloudstorage en deze website en nieuwsbrieven, gebruik gemaakt van zgn. 'groene hosting': de CO2-emissies worden gecompenseerd.

Betere hosting voor een beter milieu, zodat we daar in onze MX-5jes beter en langer van kunnen genieten!


De clubsite mobiel

Wilt u de clubsite ook eens onderweg bekijken? Dat kan eenvoudig want de site is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.

 

 


Dataveiligheid

Uw persoonsgegevens zijn veilig bij ons. De communicatie tussen uw computer en de server loopt via versleutelde verbindingen (let op het groene slotje en https:// in de adresbalk) en de sitesoftware en server zijn altijd van de laatste versie en benodigde software-updates voorzien.


Clubsitestatistieken van 2017

Cijfers en getallen
In 2017 is de clubsite 3% meer bezocht. Echter wel door 30% meer bezoekers. Gemiddeld werd de site 1384 keer per dag door 524 bezoekers bezocht. Van de pagina-aanvragen verloopt 99,8% zonder problemen. De meeste pagina’s worden nog steeds op een Windows-apparaat bekeken (aandeel 55%; -2%). Het aandeel van iPads is weer met 1% gestegen naar 16%. De meest gebruikte browsers zijn net als vorig jaar Chrome, Safari en dan de gezamenlijke Internet Explorer-versies.

Ca. 55% van de bezoekers komt via een bookmark of ingetikt adres op de site, 21% via social media (met dank aan de Mazda MX-5 Facebook-groep NL), 13% via een zoekmachine (voorn. Google) en 10% via websitelinks. Er zijn 801 evenementenaanmeldingen met iDeal verwerkt (-23%) met als drukste dag 15 februari met 46 inkomende betalingen. Geen record maar toch indrukwekkend! De meest actieve bezoekers zijn nog steeds veelal site-gerelateerde commissieleden: Yvonne Somers, Jeroen Feelders en Arjan Brand.

 

Het aantal nieuwsbrieven is in 2017 bijna verdubbeld van 21 naar 38 naar gemiddeld 1243 ontvangers (+3%). Het percentage gelezen nieuwsbrieven is ook weer gestegen (56% in 2013 tot 79% in 2017). Het aantal foutmailtjes dat na elke nieuwsbrief terug komt is met 33% gedaald tot 50 stuks.

Uitgevoerde werkzaamheden
- In januari is het Magazine-archief opnieuw vormgegeven op basis van volledige bij ISSUU gehoste magazines.
- Rondom de ALV’s bracht de bestuurscrisis wat extra werkzaamheden met zich mee.
- In juni zijn de nieuwe Clubwallpapers in hoge resolutie in gebruik genomen en zijn sitedesign-aanpassingen doorgevoerd.
- In augustus is het wachtwoordbeleid naar de nieuwste inzichten aangepast.
- In september heeft de Technische Vraagbaak een nieuwe implementatie op basis van zoektermen gekregen.
- In de zomer is een derde aanbeveling voor gedeelde bestandsopslag ("cloud-storage”) voor het bestuur en de commissies gedaan. Deze is in september goedgekeurd en begin oktober als ‘Proof-of-concept’ opgeleverd. In december zijn de bestuurs- en commissieleden geïnformeerd en met ingang van 1 januari 2018 worden alle clubdocumenten online in de Clubcloud opgeslagen en bewerkt.
- Sinds augustus heeft onze hosting provider ASPnix voor alle hosting-plans CO2-compensatie doorgevoerd waardoor de website klimaatvriendelijk draait. De Clubcloud (Microsoft Sharepoint Online) draait klimaatneutraal.
- Nieuwsposter Bert de Jongh heeft in 2017 28 nieuwsberichten geplaatst. Peter Mooren had de webmaster-mail onder zijn hoede en Paul Boomstra heeft als ontwikkelaar geholpen bij het doorvoeren van het opschonen van het oude magazine-archief en Technische Vraagbaak. Er staat intussen al meer dan 2 jaar een vacature voor forum-moderator open.

2018
- In 2017 is het onderzoek voor de nieuwe website die over 3 jaar online zal moeten gaan gestagneerd. In 2018 zal hier voorrang aan gegeven worden.
- Er loopt een onderzoek naar een zelf gehoste online magazine-reader.
- Daarnaast zullen de diverse onderhuidse frameworks up-to-date worden gehouden en zullen er regelmatig kleine software-zaken worden geoptimaliseerd.

Jeroen Feelders
Coördinator Websitecommissie


 < Terug | Home  >  Website