Over de website

De website van de Mazda MX-5 Club wordt bijgehouden en ontwikkeld door een klein groepje enthousiaste leden van de websitecommissie: Peter Mooren (mailmaster en webmaster), Bert de Jongh (nieuwsposter), Paul Boomstra (ontwikkeling), Bauke Wolters (forum-moderator) en Jeroen Feelders (coördinator en ontwikkeling). Samen houden ze overzicht en zorgen voor overkoepelende en onderhuidse aanpassingen aan de site.

De website wordt opgebouwd vanuit een zgn. Content Management Systeem waarbij elke commissie verantwoordelijk is voor zijn eigen pagina's. De websitecommissie heeft gekozen voor het CMS-pakket InsiteCreation. Dit pakket is goedkoop, veelzijdig, uitgebreid en eenvoudig aan onze wensen aan te passen.


De MX-5 Clubsite en het milieu

De MX-5 Club is een autoclub en dus lijkt het milieu voor ons niet belangrijk te zijn. De Mazda MX-5 Club neemt echter haar maatschappelijke verantwoordelijkheid en probeert waar mogelijk papier te besparen en digitale media in te zetten. Verder worden voor onze digitale diensten, waaronder de gebruikte cloudstorage en deze website en nieuwsbrieven, gebruik gemaakt van zgn. 'groene hosting': de CO2-emissies worden gecompenseerd.

Betere hosting voor een beter milieu, zodat we daar in onze MX-5jes beter en langer van kunnen genieten!


De clubsite mobiel

Wilt u de clubsite ook eens onderweg bekijken? Dat kan eenvoudig want de site is geoptimaliseerd voor mobiele apparaten.

 

 


Dataveiligheid

Uw persoonsgegevens zijn veilig bij ons. De communicatie tussen uw computer en de server loopt via versleutelde verbindingen (let op het groene slotje en https:// in de adresbalk) en de sitesoftware en server zijn altijd van de laatste versie en benodigde software-updates voorzien.


Jaarverslag 2018

Als iets het jaar 2018 voor de websitecommissie kenmerkt dan is het het woord ‘beveiliging’. Op 1 januari werd de Clubcloud ingevoerd: een omgeving waar het bestuur en commissies al hun bestanden veilig moeten plaatsen en online kunnen bewerken. Hierdoor zijn we als vereniging minder afhankelijk van de privé bestandsopslag en -overdracht. Dit kwam terug in de aandachtspunten voor de AVG. Alle persoonsgegevens zijn op veiligheid en noodzakelijkheid geanalyseerd en als gevolg daarvan zijn de account- en registratiepagina’s afgeslankt, is ons privacybeleid online gezet en aan het eind van het jaar hebben alle leden een nieuw wachtwoord moeten laten toesturen. Ook is een ledenpas op de accountpagina geplaatst.

Meer beveiliging: In het voorjaar is een nieuw encryptiecertificaat voor de website in gebruik genomen. Het vertrouwen in het oude Symantec-certificaat werd door Google/Apple tijdens de looptijd ingetrokken.

Ook beveiliging: het aantal floods op de webserver is in vergelijking met voorgaande jaren flink toegenomen, zowel in aantal en omvang. Floods zijn hoge aantallen dataverkeer bestaande uit ddos- en brute force aanvallen uit landen waar onze leden niet wonen. De floods van 2018 kwamen uit Brazilië, de VS, Frankrijk, Rusland en Zweden en zorgden in 19 dagen voor 2x het jaarverbruik aan dataverkeer. Er is geen vertraging/downtime gemeld dus de systemen hebben stand gehouden. Eind 2018 is een GeoIP-filter toegepast waardoor de website buiten Europa en de VS niet meer bereikbaar is.

Enkele statistieken uit SmarterStats en Google Analytics: Er zijn in 2018 (minus het flood-verkeer) 6% minder pagina’s opgevraagd. Door beveiligingsinstellingen kan de helft van het bezoekersverkeer niet door Google Analytics worden geanalyseerd. Statistieken zijn daardoor iets minder betrouwbaar van bezoekers zonder lidmaatschap maar wel van leden. Bezoekers blijven ca. 5:09 minuten op de site en het bounce-percentage is 40%. Windows-pc’s en Google Chrome zijn al enkele jaren het meest gebruikte appraat en browser. Tablets zijn nog steeds in opkomst. De meest bezochte pagina’s zijn de forum-pagina’s, de homepage en de agenda-pagina’s. De meeste bezoekers komen via een zoekmachine (m.n. Google) op de site. Sinds het najaar kunnen advertentie-clicks van onze adverteerders op de website beter worden geanalyseerd.

In 2018 zijn 30 nieuwsbrieven verstuurd naar gemiddeld 1264 ontvangers waarvan ca. 26% helaas niet wordt gelezen. 3% daarvan komt door niet juiste mailadressen van leden. Controleer dus uw accountgegevens op http://mijn.mx5club.nl! Er zijn 22% meer inschrijvingen en betalingen via iDeal gedaan met een record van 77 betalingen op 14 februari. Iets meer dan 2% van de iDeal-betaling wordt nog niet goed afgerond maar dat aantal is dalende.

De websitecommissie bestaat uit webmaster Peter Mooren die de webmaster-mail behandeld, nieuwsposter Bert de Jongh heeft het afgelopen jaar 30 nieuwsberichten geplaatst, ontwikkelaar Paul Boomstra had het rustig en in 2018 hebben we Bauke Wolters als forummoderator mogen verwelkomen.

De websitecommissie was één van de drijvende krachten achter de ledenenquête van het afgelopen najaar. Met de uitkomsten kan de nieuwe website beter worden aangepast op de wensen van de leden. De eerste voorlopige resultaten zijn al binnen de commissie behandeld en geven aanleiding om met het bestuur in gesprek te gaan over onze doelgroep. In 2019 zal het Pakket van Eisen van de nieuwe website worden opgesteld en zullen offertes bij softwareontwikkelaars worden aangevraagd.

Jeroen Feelders
Coördinator Websitecommissie


 < Terug | Home  >  Website