Registreren En begin met posten Als je al een account hebt, Log hier in.

Search Topics:

Motor temperatuur NA
Forumoverzicht / Techniek algemeen / Motor temperatuur NA

Sorteer berichten:
Motor temperatuur NA
24-08-2022 om 1:00
Hallo,
 
Ik ben met mijn na onderweg in Oostenrijk.
Nou valt het mij op dat als hij hard moet werken de tempratuur oploopt. Is dit misschien normaal bij een auto uit 1991 of is er dan iets aan de hand? Heeft iemand hier ervaring mee. Het gaat om een 1.6 met airco (die niet aanstaat) 
 


RE:Motor temperatuur NA
24-08-2022 om 1:45
Loopt de temperatuur iets op, of is het verschil groot?
Ik heb in het verleden vaak daglange bergritten gemaakt met m'n MX-5 NA. Bij die auto (een Europese versie, zonder airco) bleef de motortemperatuur (op de meter) ook bij zwaardere belasting keurig binnen de perken. Hij kwam zeker niet in de buurt van het rode gebied. Ik denk dat er dus iets loos is. Een niet goed functionerende thermostaat, of een verstoorde doorstroming van koelvloeistof in de radiator. Maar er zullen ongetwijfeld techneuten zijn die je een betere suggestie kunnen doen. Doorrijden met een (extreem) hoge motortemperatuur zou ik in in elk geval niet doen. De kans op kostbare motorschade is dan wel erg groot.

RE:Motor temperatuur NA
24-08-2022 om 7:44
Bedankt voor de snelle reactie! Normaal staat de meter ongeveer halverwege als ik langere stukken van 10% of meer de helling op rij gaat hij richting de 3 kwart. Als ik de kachel dan aanzet zakt de temperatuur langzaam weer terug. De van draait wel gewoon.

RE:Motor temperatuur NA
25-08-2022 om 10:16
Ik heb een NB waarvan de kentekenplaat voor de grille gemonteerd zit, deze vangt daarmee best veel stenen en insecten af maar ook lucht die rechtstreeks op de radiator komt. Eind mei ben ik met die auto naar Oostenrijk geweest en was het op de Duitse snelwegen 30 graden en reed ik 130km/h. Dat was geen enkel probleem. Ook heb ik op die plekken in de file gestaan met die temperaturen, ook dat was geen enkel probleem voor de auto (wel voor mijn koppakking 😅). In de week in Oostenrijk heb ik verschillende Alpenpassen gereden met veel toeren en weinig rijwind door de vele haarspeldbochten. Ook dat was geen enkel probleem. Ik heb niet 1x de naald van de temperatuurmeter op een andere plek zien staan dan normaliter de bedoeling is. 

Met jouw beschrijving zou ik denken dat er wel wat aan de hand kan zijn maar op het randje van acute ernst omdat je met de kachel hoog de temperatuur weer “normaal” krijgt. Dit zou ik wel laten onderzoeken, liefst op korte termijn als het mijn auto was.

RE:Motor temperatuur NA
26-08-2022 om 8:33
130km/uur is voor een auto als de MX niet hard werken, de koeling wordt geen probleem omdat er meer dan voldoende rijwind is. Een helling van 10% gedurende langere tijd zal over het algemeen gepaard gaan met een veel lagere snelheid, dus minder of geen rijwind. Als er dan ook nog voor wordt gekozen om toch in een hogere versnelling te rijden (pk's zat dus hij trekt het wel) krijgt de koeling het voor zijn kiezen en loopt de temperatuur op. Niet vreemd. Dus als je kiest voor een lagere versnelling zal de temperatuur waarschijnlijk weer teruglopen. Het is helemaal niet erg om de motor flink toeren te laten maken, beter dan te zwaar trekken in een hoge versnelling. Maar ernaar laten kijken kan nooit kwaad natuurlijk. Veel plezier nog.

RE:Motor temperatuur NA
26-08-2022 om 10:25
Dankje voor het advies over het algemeen draai ik altijd behoorlijk wat toeren als hij moet trekken. In zijn 2 70km/h rijden is niet onbekend lol naar beneden doe ik dat ook.
 
Bij mij geen remlichten halverwege een afdaling  cool  wat ik zelf nog zat te denken is dat de airco is aangepast en de condensor misschien te veel lucht tegenhoud?

RE:Motor temperatuur NA
4 weken geleden, 05-09-2022 om 2:31
Hoi Arthur
 
ik had een paar jaar geleden ook zoiets, maar dan al hier in Nederland op vlakke weg. Als de motor goed warm werd bij temperaturen richting de 30 graden, dan ging de meter steeds meer naar rechts, maar nooit zover dat het rode gebied werd bereikt. Dit gebeurde zowel bij 120 km/u als bij filerijden.
Men heeft toen alles nagekeken en toen een andere thermosstaat geplaatst die eerder opent. Dat maakte iets uit, maar niet helemaal. Anderhalf jaar later bleek de radiateur lek te zijn. Met een nieuwe radiateur is de motor niet meer te heet geworden. Dus dan zou het ook kunnen zijn!

RE:Motor temperatuur NA
2 weken geleden, 17-09-2022 om 3:20
Dank voor de tip!


 
Button