2007
26
apr
Beginnersrit
- | | x


Zondag 29 april was het dan zo ver. We hadden ons in februari ingeschreven voor de kenningsmakingsrit van de MX5 club en konden ons toen geen voorstelling maken wat voor weer het eind april zou zijn. Nu weten we wel beter. Het was fantastisch!!


De start was in Nunspeet en tegen beter weten in hadden we op 3 verschillende routeplanners de route van Warmenhuizen naar Nunspeet opgevraagd. Alle keren over Amsterdam, Amersfoort en richting Zwolle. Leek ons geen leuke route dus toch voor het gevoel gekozen en de route Enkhuizen Lelystad Harderwijk genomen. Na een voorspoedige rit kwamen we aan bij restaurant Dennenhoeve voor een eerste kennismaking met de club en leden en maakten kennis met Michel en Freddie die de tocht hebben uitgezet. Hun enthousiasme en de koffie met gebak werkten aanstekelijk en na een uitleg over het bolletje-pijltje principe reden we in een bonte stoet van MX jes de Veluwe op. Wat direct opviel was dat alle types vertegenwoordigd waren en in allerlei uitvoeringen. Van standaard auto,s in NA, NB en ook de nieuwste types NC tot fraai opgeleukte modellen met spoilers, bagage rekjes, sport uitlaten en mooie velgjes.


Gelukkig zat er maar èèn gele tussen en dat waren wij.


De route was werkelijk prachtig en voerde over de mooiste dijkjes, dorpjes en landschappen. In het begin was het een echte stoet van auto,s. Als je ver vooruit of in je spiegel keek, overal zag je MX 5jes met zo op het oog allemaal blije mensen. Het bolletjes pijltjes principe was goed te volgen maar gaande weg zag je auto,s zomaar een andere kant op rijden dan wij dachten dat ze naar toe moesten rijden. Of ze kwamen zomaar van een kant die naar ons idee niets met de route te maken had. Dat wilde natuurlijk niet zeggen dat wij de goede kant op gingen!


Na 1,5 uur puur genieten werd het tijd om eens ergens op te steken zoals wij dat in Noord Holland zeggen. De parkeerplaats van het eerste cafeetje was behoorlijk gevuld met MX 5jes. Geen toeval natuurlijk. Gezien de drukte naar een volgend terrasje doorgereden en daar was plaats. Genietent van een kopje koffie en wat te eten viel al snel op dat zo ongeveer alle motorclubs en cabrio bezitters vandaag onderweg waren. Om maar niet te spreken van de fietsers en de wandelaars.


Tijdens de route was hier niet zoveel van te merken maar het was een complete parade die zich op de weg voor ons afspeelde. Tevreden zijn we daarna weer ingestapt niet wetende dat de echte complicaties nog moesten komen. Als oprechte AZ fans en seizoenkaart houder moest er vanaf 14.30 ook nog eens de ontknoping van de voetbalcompetitie gevolgd worden. Hier ging het dus fout. Je kunt niet de route volgen, op je stuur en medeweggebruikers letten en daarbij ook nog eens van de omgeving genieten en daarbij ook nog eens het wedstrijdverloop volgen. Vanaf het moment dat AZ een penalty tegen kreeg en de keeper eruit gestuurd werd reden we verkeerd. Ineens kwamen we geen andere Mxjes meer tegen en waren we wanhopig op zoek naar Speuld. De radio maar uitgezet en een kalmerend muziekje op. Een Jeep eigenaar uit WO 2 was zo vriendelijk ons weer op het rechte spoor te zetten en gaandeweg hadden we weer het gevoel op de goede route te zijn.


Op een gegeven moment stonden daar de heren van de autokampioen aan de rand van een mooi stukje bos met de camera in de aanslag. Ze vroegen ons een stukje achteruit te rijden en rekening houdend met de schaduw van de bosrand nog een keer aan te komen rijden. Zo gezegd zo gedaan en we hopen maar dat we er goed op staan. Daarna hebben ze nog wat foto,s gemaakt van ons in de auto en vroegen ze met een gespannen blik op het route boek te kijken. Die blik hadden we nog paraat want kort daarvoor hadden we, maar dan nog serieus met deze frons rondgereden. Natuurlijk gooide ook de bosbrand bij Garderen roet in het eten. Een andere weg maar ingeslagen dus. Gaande weg reed er weer een Mazdaatje voor en achter ons dus we hadden weer het gevoel e.e.a. onder "control” te hebben.


Ineens stonden daar mensen te zwaaien dat we rechts af moesten. Eerst dachten we nog dat het wielrenners waren die een geintje met ons uit wilden halen. De auto's voor ons gingen rechtdoor maar wij hadden net op tijd in de gaten dat het leden van de vereniging waren. Gelukkig stuurt een MX5 zeer direct en met een snelle correctie toch nog beschaafd de bocht door. Een stukje verder reden we echter verkeerd en kwamen weer tot de conclusie dat we het even niet wisten. De andere MX jes kenden geen twijfel en reden resoluut een andere kant op. Daar kwam Michel echter weer aangereden (toch de bezemwagen?) en vertelde ons dat we al weer op de laatste bolletjes-pijltjes kaart reden. Wij dachten nog dat we ons aan het einde van de route kaart bevonden. Met een half uurtje zouden we weer bij restaurant Dennenhoeve arriveren. Ondertussen was PSV al kampioen geworden en konden wij ons ook weer volledig op het laatste stukje storten. Het verlies konden we op de terugweg naar Warmenhuizen wel verwerken.


Het laatste stukje voerde over een soort fietspad waar je tussen zonsondergang en opgang niet mocht rijden. Een paar fietsers hadden nog wel wat commentaar maar de route was compleet legaal en zeer uitdagend om te rijden. Ca half 5 kwamen we aan en aan het aantal MX jes te zien waren er al een groot aantal eerder aangekomen. Gauw de camera nog even gepakt om een deel van het wagenpark te fotograferen en mijn eigen autotje op de foto gezet met een aantal anders gekleurde auto,s. Een van deze foto,s siert op dit moment mijn screensaver. Daar zaten ook de trotse eigenaars van de blauwe NA die wel 3 kwartier achter ons hadden gereden. Het bleek om een 92 er te gaan. Net zo oud als die van ons en ook nog in een mooie conditie. Na met deze heren uit Spijkenisse (ook niet naast de deur)een lekker glas bier te hebben genuttigd en onze ervaringen te hebben uitgewisseld hebben we nog onze waardering uitgesproken aan Michel en Freddie over de goede organisatie en de geweldige dag en hun beloofd onze ervaring op papier te zetten. Na afscheid te hebben genomen zijn we op ons gemakje weer naar West Friesland getourd Als er weer eens een evenement in de buurt georganiseerd wordt zijn we zeker van de partij.

Rob en Fanny
Reageer hier op het evenement:

 
Button