2013
4
mei
Beginnerszelfsleuteldag
- | Ton Spit | x

Op zaterdag 4 mei waren we welkom bij Autobedrijf Noteboom in Barendrecht. Enkelen van ons, die niets wilden missen, waren al voor 10.00 uur aanwezig en konden tot de deuren open gingen al met elkaar kennis maken en elkaars auto’s bewonderen. Vandaag moeten we het hebben van de uitleg van de leden van de Technische Commissie ook wel smurfen genoemd omdat ze blauwe overalls dragen. Deze voegden zich ook bij de aanwezigen. Enkelen liepen nog te hoesten en te proesten, en lieten zich ontvallen nog wel overwogen te hebben af te zeggen. Ze wilden zeker Jeroen, maar ook een 20-tal sleutelaars niet in de kou laten staan. Hulde voor deze mensen. Even na tienen konden we de MX-5 en van verschillende types achterom rijden en in het gelid opstellen. Jeroen hing het spandoek op en verwelkomde ons vanaf een oplegger. Hiervan af maakte hij de groepsfoto voor het magazine en de dealer. Binnen werden we op koffie met koek getrakteerd. Jeroen waarschuwde ons voor de risico’s van het zelf sleutelen, waarna hij de deelnemers die zich voor een oliebeurt opgegeven hadden naar de bruggen riep, om aan het werk te gaan. Er werd driftig van de bruggen gebruik gemaakt om motorolie dan wel versnellingsbak- en differentieelolie te vervangen. Ook de remblokken aan de achter-remmen werden onder begeleiding vervangen op twee auto's. Verder veel (van mijn) vragen beantwoord over onderhoud en andere wetenswaardigheden. Jeroen lied een demo zien over het weer gangbaar maken van de raamgeleiderails zodat aan menige auto deze ramen als nieuw bediend kunnen worden. Op veel meer dan de 4 beloofde bruggen was activiteit en in het midden de groep raammechanisme reinigers. Tussen door werd er door de blauwe smurfen heen en weer gelopen om aan het beantwoorden van de vragen toe te kunnen komen naast het mee helpen aan de auto’s te sleutelen. Allerlei kleine mankementjes werden zo verholpen, zoals het buigen van een uitlaatsteun tot het smeren van een motorkap zodat hij weer kilo’s lichter aanvoelde.

Veel dank gaat uit naar Bastiaan Nederlof en autobedrijf Noteboom voor de gastvrije ontvangst en het bestellen van de benodigde onderdelen. Aan de leden van de Technische Commissie veel dank voor het bij staan van een enthousiaste club beginnende sleutelaars, die gretig van de geboden mogelijkheden gebruik gemaakt hebben.

Voordat we weer voldaan naar huis konden rijden overhandigde Bastiaan de deelnemers nog een goodybag met wat aardigheidjes. Dit maakte e