2012
12
aug
Frieslandrit
- | Anja en Wim Tolen | x

In het voorjaar hebben wij (Anja en Wim Tolen uit Nieuw-Vennep) al snel ingeschreven voor de Frieslandrit en in de buurt van Terherne meteen een hotel geboekt, want Friesland heen en terug en de route rijden zou een beetje veel worden voor één dag. Achteraf bleek dat veel andere deelnemers er hetzelfde over dachten (er waren ongeveer 80 equipes naar Terherne gekomen).

Op een zonovergoten 12e augustus was het dus zover. Startpunt was het dorpshuis de Buorkerij in Terherne, waar we buiten al door een uitbundige en enthousiaste Leo werden ontvangen. Na de koffie met wat lekkers en een ontvangen folderpakket met daarin 2 stuks Friese,,woarst”, zijn we op weg gegaan. Dit keer geen bolletje/pijltje maar gewoon uitgeschreven en dat was heel goed gedaan. Geen foutje of vergissing kunnen ontdekken.

De tocht ging langs vele weiden met volop grazende koeien en schapen en door dorpen en gehuchten, waar je met één keer diep zuchten alweer doorheen was. Van de meeste plaatsjes hadden we nog nooit gehoord. De plaatsnamen eindigen bijna allemaal op –(s)um; zoals bijvoorbeeld Jirnssum, Wirdum, Achlum (met een kerk op een terp gebouwd) Sexbierum, Mantgum, Weidum, Wirdum enz. Volgens kenners hebben we gereden in het gebied wat heel vroeger de Middelzee was. In de loop der eeuwen is het ingepolderd, maar de (Slachte)dijkjes zijn gebleven en blijken nu bijzondere leuke MX-5 weggetjes te zijn. Zoals gezegd was het landschap weids, zodat je de in route beschreven bruggen en kerken al op afstand kon zien. Na ongeveer 50 km kwamen we door Harlingen, waar we konden parkeren voor een blik over de Waddenzee en de haven. De parkeerplaatsen waren echter allemaal bezet door MX-5ers, maar na enig zoeken toch nog een plaatsje gevonden.

Harlingen is een leuke havenplaats, waar het bovendien nog koopzondag was. Verder door het Friese landschap richting Franeker (ongeveer 80 km) en via de nodige –um plaatsen (o.a Weidum waar we bij ,,ons” hotel nog een stop hebben gemaakt) en Grou over de Leppedijk langs het Prinses Margrietkanaal naar Akkrum. Langs het kanaal was een leuke stopplaats om van de langsvarende plezierboten te genieten. Vanaf Akkrum was het nog 6 km rijden voor de finish bij het dorpshuis in Terherne. Hier werd bij een drankje en hapje nog veel bijgepraat over deze zeer geslaagde en prachtige route.

Alle lof nogmaals voor Leo en Greet Meppelder voor wie het de eerste keer was, dat ze een route uitzetten. Voor herhaling vatbaar !?


Anja en Wim
Reageer hier op het evenement:

 
Button