2013
26
mei
Holland op zijn smalst
- | Ron Beute | x

Op 26 mei mag je toch verwachten dat we met aangename temperaturen de dag mogen beginnen. Maar helaas bij ons in het midden van het land ziet het er donker en regenachtig uit. Met het kapje dicht rijden we naar Gouda om te beginnen aan onze rit door het mooiste gedeelte van Zuid-Holland. Ondanks de lage temperaturen was de opkomst enorm. Onder het genot van een kopje koffie en de Goudse stroopwafel kon iedereen weer even bijpraten met oude bekenden en contact leggen met wederom een aantal nieuwe leden.

Voordat iedereen vertrokken was liet de zon zich alvast af en toe zich zien en ging vrijwel iedereen met geopende kap aan de rit beginnen. Nog geen 10 minuten onderweg bleek dat de naam  "Holland op z’n smalst” juist gekozen was. De wegen waren precies 1 auto breed en dat zorgde niet alleen voor een tocht met bolletje/pijltje, maar ook een ware puzzeltocht. Er moest serieus berekend worden welke passeerplaats genomen moest worden om tegenliggers de ruimte te geven om zodoende voortgang te boeken op deze bijzondere route. Het valt tenslotte niet mee met zoveel  MX-5’ jes. Wij waren ook niet de enige die op het idee gekomen waren om op deze prachtige weggetjes te gaan rijden. In de loop van de dag zijn we heel wat clubs tegengekomen waaronder een echte Triumph Spitfire club met een aanzienlijke hoeveelheid enthousiaste leden (natuurlijk niet zo veel als onze club), een ondefinieerbare club met auto’s uit de jaren zestig en een Audi TT club met dichte linnen kappen met mensen die vermoedelijk uit een ander soort hout gesneden zijn als de doorgewinterde MX5-rijder.

 

 Tijdens het genieten van de mooie natuur en de prachtige huizen die wij tijdens de rit voorbij reden realiseerde ik mij dat wij echt in een moeras wonen. Wanneer je links en rechts kijkt zie je water en ligt het waterniveau  bijna hoger dan de weg. Gelukkig hebben we geen  natte voeten gekregen. Nadat we de Reeuwijkse plassen verlaten hadden kwamen we  bij Hekendorp op een dijk. Dit gaf ons wel een geruststellend idee en konden wij de omgeving vanaf een hoger niveau bekijken.

Via kleine mooie stadjes en dorpen kwamen we bij ons einddoel in Gorinchem. Tijdens onze rit hebben  we het gelukkig droog gehouden en konden we af en toe genieten van een waterig zonnetje met een temperatuur van 13 graden. Eenmaal binnen in het hotel was het genieten van tropische temperaturen omdat de kachel nog op de winterstand stond - hoe een mens snel went aan klimaatsverandering-  en wij konden onder het genot van een verfrissing en versnapering nog gezellig even  nakletsen over een geslaagde dag  in Zuid-Holland. Hoewel ik redelijk bekend ben in deze omgeving heb ik toch weer gemerkt dat ik niet alle weggetjes ken en heb ik  weer leuke nieuwe plekjes ontdekt. Ik ga zeker nog een keer in deze buurt kijken.  Ruud en Mireille bedankt voor de geweldige dag.

 

Ron en Christa Beute
Reageer hier op het evenement:

 
Button