2015
26
sep
Ierlandrit 2015
- | Greet en Leo Meppelder | x

Ierlandrit 26 september t/m 3 oktober 2015.

Het is donderdag 25 september en we pakken de MX-5 in voor de Ierlandrit 2015. We zouden eigenlijk niet mee, maar er gebeurden twee dingen. Onze ND werd eind augustus geleverd, en er viel op het laatste moment een plaats vrij, dus we gaan voor de derde keer een Ierlandrit doen, georganiseerd door Marja en Arjan Brand.

Vrijdag 26 september trappen we de MX-5 aan, die dan ruim 1.000 kilometer ervaring heeft, en zetten koers richting Cherbourg, daar vandaan zullen we zaterdagavond met de Cruise Ferry "Oscar Wilde” naar Rosslare varen, in het zuidoosten van Ierland. Maar eerst borrelen, eten en overnachten we erg gezellig met twee andere koppels in Abbeville.

Omdat we pas in de avond uit Cherbourg vertrekken, hebben we zaterdag de 26e een hele dag om in Cherbourg te komen. Wij doen dat o.a. via Caen, St. Vaast, en Barfleur. Het weer is fantastisch, en het belooft een fraaie, rustige overtocht te worden.

En die voorspelling komt uit. Over een uiterst rustige zee bereiken we zondagmiddag 27 september Rosslare, en rijden dan nog vier uur, via Cork, om in Kenmare, in het zuidwesten, aan te komen. Daar wachten Marja en Arjan op de 34 deelnemende equipes in het Kenmare Bay hotel met kadootjes, routeboeken en drankjes. Daarna een fantastisch drie gangen diner, en iedereen zoekt zijn/haar kamer op.

                                                   

Het zuidoosten van Ierland is geweldig mooi, en bestaat uit een aantal landtongen, die de Atlantische oceaan in steken. Maandag rijden we, na een uitgebreid Iers ontbijt, de "Ring of Kerry”. Het wordt eentonig, maar het is opnieuw prachtig weer. Ierland heeft in 2015 een wisselvallige zomer, en opvallend veel struiken en planten staan nog in bloei. Ook de vele palmbomen dragen bij aan een "nog volop zomer”-gevoel.

We rijden niet de hele ring van ca. 200 kilometer, maar steken een aantal passen over naar de andere kant van de landtong, waaronder de Ballaghisheenpass. De vergezichten zijn indrukwekkend.  Na weer een voortreffelijk diner gaat een aantal mensen naar het centrum van Kenmare, om zich daar in één van de pubs onder te dompelen in de Ierse live muziek.

Op dinsdag rijden we de ring van Beara.  Een nieuwe landtong, met nieuwe dorpen en nieuwe passen, waaronder de spectaculaire Healy Pass.  Diverse deelnemers nemen de pas twee keer. En opnieuw adembenemende, zonovergoten vergezichten. En na het diner weer naar de pub, hoe Iers wil je het hebben?

De woensdag is de vrije dag. Voor de die-hards is er een vrij lange route naar Dingle, maar ook boottochten, een prachtig park, of zo maar een ritje met veel koffiestops staan op het programma. Wij kiezen voor een vrij korte rit met vier auto’s. Via Glengariff en Bantry naar de kop van een landtong, Sheep’s Head genaamd.  En inderdaad, de avond wordt weer op de inmiddels bekende manier ingevuld. Dat verveelt nooit.

Op donderdag staat een rit naar Kinsale op het programma. De ruige natuur van de landtongen wordt deze dag verruild voor de glooiende heuvels van de zuidkust. Kinsale is een prachtig stadje aan het water met prima restaurants. In de avond natuurlijk opnieuw een voortreffelijk diner; Arjan en Marja worden in het zonnetje gezet; de hotelstaf wordt bedankt, en er is live muziek. Het wordt laat, die avond.

                             

Op vrijdag 2 oktober checken we uit, en gaan op ons dooie gemak langs de zuidkust terug naar Rosslare. Het is nog steeds prachtig weer en het belooft opnieuw een fraaie overtocht te worden. En dat wordt het ook, bladstil en boven op het zonnedek is het heerlijk. Hoezo oktober?

Zaterdag arriveren we aan het eind van de middag is Cherbourg. Een aantal deelnemers trapt de MX-5 op de staart en rijdt naar huis; anderen, waaronder wij, blijven nog een nachtje in Normandië en rijden zondag naar huis.

Het kon niet kapot. De hele week mooi weer, een prima hotel, schitterende routes en een prettig gezelschap. Zondagavond staat de ND, nu ingereden met bijna 5.000 kilometer op de teller, weer thuis in de garage. Marja, Arjan, jullie hebben het (weer) geweldig gedaan, en een grote groep mensen weer een geweldige week bezorgd. Bedankt, met een grote hoofdletter B.Reageer hier op het evenement:

 
Button