2008
12
jul
Kanoën in een MX-5?
- | | x

Een paar maanden geleden viel die door de brievenbus, de tourritbeschrijving. Na een eerste blik van ongeloof "kanoën in een mx-5” nog eens goed gelezen en besloten om mee te doen. Het zou een hele leuke combinatie kunnen worden, eerst een mooie toertocht met de MX-5 en daarna hetzelfde in een Canadese kano. Natuurlijk moet het weer dan wel meewerken. In de aanloop naar zondag de 13e juli was Pluvius druk bezig om het water van boven te laten stromen. Zondagochtend bleek het weer heel wat beter te zijn, wel wat bewolkt maar toch ook veel zonneschijn. Vol goede moed vertrokken we naar De Bult, een uurtje rijden vanaf Groningen, wat voor ons bijna een thuiswedstrijd is want de meeste ritten zijn minimaal 2x zo ver.

Jan en Diana stonden ons als welkomstcomité op te wachten. De koffie met koek smaakte uitstekend en opeens zegt Jan; "zeg kunnen jullie niet een stukje schrijven voor de website”. Dat Jan goed kan overtuigen is hiermee bewezen, want anders zou dit stukje er nooit zijn gekomen. In totaal doen er 28 equipes mee aan deze rit. Hetgeen bij het huidige ledenaantal doet vermoeden dat, hoewel als verzachtende omstandigheid de vakantieperiode kan worden aangemerkt, er toch wel wat (koud?)watervrees is bij de overige leden.

Rond 11.00 uur beginnen we aan een relatief korte rit, ongeveer 80 km. Maar kwaliteit gaat boven kwantiteit en de uitgestippelde route is een om van te watertanden. Leuke dorpjes met namen als Kallenkote, Darp, Giethoorn, Wanneperveen en Kadoelen worden gepasseerd en ook de omgeving veranderd steeds; bossen, weilanden en dijkweggetjes wisselden elkaar regelmatig af. Niet onbelangrijk we konden de hele rit met de kap open rijden, wel een aantal dreigende wolken maar vooralsnog geen regen. Ook de lunch, een goed gevulde uitsmijter, onderweg in het dorpje Blankenham (wie verzint zo’n naam) was van uitstekende kwaliteit. Dat betekende wel dat we wat te laat bij de eindbestemming waren, maar gelukkig bleken we niet de enigen te zijn.

Jan had voor elke 3 equipes 2 kano’s geregeld bij de firma Jongschaap in Kalenberg bij het natuurgebied de Weerribben. Een mooie 8 km lange Kalenbergroute stond ons te wachten. Alleen blijkt dat de communicatie en coördinatie tussen navigator en stuurman/vrouw in een kano nog belangrijker is dan in de MX-5. Na enige tijd de slag te pakken gekregen en met slechts een paar botsingen tegen de oevers het parcours afgelegd. Je moet er toch niet aan denken om met je MX-5 zo vaak in 1 rit tegen iets aan te botsen, maar gelukkig liggen de snelheden ook veel lager.


Iedereen weet dat het nemen van verkeersdrempels in een MX-5 een listige bezigheid kan zijn. Zeker als de auto verlaagd is. Dat verlagen komt niet alleen bij auto’s voor maar helaas ook wel eens bij bruggen. Nu ligt een kano wel erg laag op het water maar voor sommigen toch nog niet laag genoeg, vooral dat ene extra lage bruggetje…. Zo zijn alle drie de bemanningsleden van een kano naar één kant gedoken en dat is zelfs een stabiele Canadees te veel van het goede waarna het bijna onmogelijke gebeurde, de kano sloeg om. Gelukkig konden ze er later wel weer om lachen. Zelf ook deze brug niet geheel ongeschonden gepasseerd want Frank dacht door achterwaarts te leunen er wel onderdoor te kunnen, dat bleek iets te veel van het goede en dus viel hij achterover in de boot.

Uiteindelijk was iedereen weer moe maar voldaan terug bij firma Jongschaap en kan gerust gezegd worden dat kanoën in een MX-5 absoluut de moeite waard is en zeker een vervolg verdient.

Jan en Diana bedankt voor het organiseren van deze rit en we zijn benieuwd wat jullie volgende mx-5 fusionrecept gaat worden. Schaatsen in een mx-5??

Sandra en FrankReageer hier op het evenement:

 
Button