2012
6
aug
Morvan 2012
- | Corry van Disseldorp en Leen van Noort | x

Vorig jaar hebben we de Morvanrit ook gereden en we hadden al aangegeven bij Aad en Rina Broersma om de rit nog wel een keer te willen rijden.

We zijn op zondagochtend vertrokken en hebben overnacht in de omgeving van Epernay. We zijn "dakloos" binnendoor gereden en zagen onderweg schitterende velden met papavers. Aan het eind van de middag kwamen we aan in la Petite Verrière, waar we hartelijk onthaald werden door Aad en Rina, de organisatoren van deze geweldige Morvanrit, Stan en Lidewij de eigenaren van ons onderkomen deze week en Rob en Gerrie Potman, die al enige tijd van huis waren en al een overnachting in het hotel gedaan hadden.

Zo kwamen ook de andere clubleden aan die we uitgebreid begroetten en als iedereen er was konden we aan onze welkomstborrel me t heerlijke hapjes bereid door onze meester-kok Stan. We hadden ook een stel onder ons die hadden nog nooit een ritje gereden en gingen nu voor het eerste maar gelijk mee met deze Morvanrit, "een sprong in het diepe"?

’s Avonds genoten van een geweldig welkomstdiner vergezeld van de nodige heerlijke wijntjes. Na koffie en wat sterkers op het terras, gingen we allemaal ons mandje opzoeken. Iedereen is klaar voor de eerste rit. Aad en Rina hadden net als vorig jaar de routes uitgezet in de vorm van een klaverblad, een klavertje vier. Zal dit ons deze dagen geluk brengen???

Dag 1 gaat in de zuidoostelijke richting.
Een korte rit van slechts 130 km. Wel over heerlijke kronkelweggetjes.Het weer is bewolkt en hopelijk wordt het beter dan vorig jaar, maar we zijn allemaal "dakloos" vertrokken. We gaan naar Bibracte, waar we een museum kunnen bezoeken en de opgravingen van een grote Gallische stad op de Mont Beuvray.

Na veel leuk slingerweggetjes kwamen we in Dettey, waar we gezamenlijk de lunch gebruikt hebben. Hier was een mooi uitkijkpunt met 360 graden uitzicht. De route gaat verder naar Autun. Het weer werd wat minder en wij hebben ons met een treintje laten rondrijden en hebben mooie diverse dingen van de stad gezien.

Onderweg ging het regenen en bij het hotel aangekomen zijn we op het terras gaan zitten, onder onze paraplu, om de belevenissen van de eerste dag met elkaar door te nemen

Dag 2 gaat in de noordwestelijke richting.
Vandaag een flink aantal kilometers voor de boeg; een kleine 200 km, maar het is lekker weer.

De eerste plaats om te bezoeken is Avallon, maar natuurlijk eerst tijd voor een kop koffie. Wij doen ook inkopen voor een picknick, want van vorig jaar weten we nog een geweldig mooi plaatsje. We hebben onze picknickmand van de Mazda bijeenkomst in Utrecht niet voor niets meegenomen. Stokbrood, flesje wijn, kaas en paté en smullen maar. Avallon wordt verlaten via een voetgangersgebied en we letten allemaal goed op want daar hebben Aad en Rina ons goed voor gewaarschuwd.

We gaan verder naar Vezelay, een geweldig mooie en leuke plaats met veel bezienswaardigheden, winkeltjes, galeries en leuke restaurants met terrassen.In de basilique zagen we een grote groep mensen met gigantische camera’s die een soort lichtschijnsels zagen in het gangpad tussen de kerkbanken. Wij dachten aan lichtinval, maar zij zagen zeker een verschijning. Als goed katholiek, opgevoed bij de nonnen, geloof ik daar dus niet in. Maar het is en blijft een raadsel wat ze zagen.

Na Vezelay komen we bij Les deux ponts over de rivier de Cure, gewoon een mooi idyllisch stuk natuur.Tegen borreltijd waren alle Mazda-tjes weer veilig bij Auberge de La Chaloire, waar ons wederom een geweldig diner wachtte.

Dag 3 gaat in noordelijke richting
Een rit van 190 km over weer lekkere smalle weggetjes met veel bochten.

Onze eerste stop is bij het kerkje in Vianges met de koorbanken waar mooi en pikant houtsnijwerk te zien was. We komen aan in Saulieu, waar we lekker koffie drinken bij Le Café Parisien en blijkt achteraf bijna iedereen inkopen gedaan te hebben voor onze picknick. Aad en Rina hadden een mooie pciknickplaats tegenover de Mairie, gemeentehuis, in het routeboek opgenomen, waar we dus ook met zijn achten lekker hebben genoten van onze Franse lekkernijen. De plaatselijke kat kwam ook kijken of er nog iets voor haar of hem overbleef.

Semur en Auxois was niet alleen voor onze Mazda’s een stopplaats, maar ook voor een aantal zeer mooie oude Bentley’s. Alle mannen wilden hun MX 5 graag ruilen, maar of de vrouwen hiermee akkoord waren gegaan is nog maar de vraag. Je kunt het comfort van onze Mazda toch niet missen.

Ook het Chateau d’Epoisses hebben we bezocht. Een mooi goed onderhouden kasteel met een prachtige tuin eromheen en niet te vergeten de Colombier (duiventoren) uit de 16e eeuw met 3000 duivennesten. Gelukkig niet meer in gebruik. Epoisse is ook bekend om zijn lekkere kaas, die we bij Stan en Lidewij ook kregen en bleek later ook bij onze gastheer en gastvrouw van deze week bij de voortreffelijke lunch.

Vorig jaar zijn we ook in Quarré les Tombes geweest, waar een heerlijk chocoladewinkeltje is, maar toen helaas gesloten. Dit jaar hadden we meer geluk. Lekkere chocolade maar een beetje prijzig. Op de terugweg hebben we een flinke regen- en onweersbui gehad.

Bij het hotel aangekomen bleek daar ook flink water op de parkeerplaats te staan. Maar ’s avonds was het na het diner toch weer terrasweer voor onze koffie en likeurtjes.

Dag 4 We gaan in zuidwestelijke richting.
Het is slechts 161 km en onze laatste rit.Bij Aad en Rina zijn we uitgenodigd voor de lunch.

Onderweg nog even koffie gedronken en rond het middaguur kwamen we aan bij Broersma Staete, het geweldige onderkomen van Aad en Rina. Ze hadden weer flink hun culinaire best gedaan en ons verwend met allerlei Franse heerlijkheden. Er was ook nog even tijd voor een paar spelletjes jeu de boules.

Het Lac de Panneciére, een stuwmeer t.b.v. de regulering van de waterhoogte in de Seine stond op het programma.We vonden het weer imponerend om te zien, een dergelijk mooi stuk "gecreëerde" natuur.

Onze laatste stop was Chateau Chinon, waar we het Musée Septennant"hebben bezocht. Hier zijn alle ontvangen cadeaus verzameld die Francois Mitterand tijdens zijn presidentschap ontvangen heeft. Verbazingwekkend om te zien dat de meest arme landen de duurste cadeaus geschonken hebben.

Tijdens deze laatste etappe kwamen een paar van de Mazda’s terecht tussen een aantal koeien zonder boer erbij, maar het liep gelukkig goed af.

Na een deze laatste dag toeren wachtte ons het galgenmaal bij Stan en Lidewij met als afsluiting een lekkere ijstaart met vuurwerk! Gerrie en Rob spraken nog een dankwoord uit aan Aad en Rian en Stan en Lidewij, met een daarbij horend cadeau! Ook onze "nieuwe"clubleden spraken een dankwoord uit voor deze geweldige dagen. Ze hadden niet verwacht onder zo’n warme deken terecht te komen!!!

We kunnen, ik denk dat ik namens alle Morvangangers 2012, spreek terugkijken op een gezellige, ontspannen en heerlijke paar dagen met veel mooie uitzichten, lekkere kronkelweggetjes, mooie kerken (voor sommigen te veel), leuke historische plaatsen, heerlijk eten en voortreffelijke wijnen, maar bovenal goed gezelschap. Voor sommige van ons de eerste keer dat ze in Frankrijk waren, maar misschien niet de laatste!

Morgen gaat iedereen weer zijn weg richting Nederland. "Au revoir et bonne route"Reageer hier op het evenement:

 
Button