2008
19
jul
Ratjetoer in Noord Holland
- | | x

Op zondag 20 juli j.l. hebben we weer een geweldige rit gereden. De ‘Ratjetoer’, georganiseerd door Erwin Zaremba. Plaats van handeling: Noord Holland met als startpunt bij MX5 Sports Koks in IJmuiden. Ruim 65 equipes verzamelden zich aan de Industriestraat, wat een vrolijk gekleurde scene maakte daar. Alle bekende kleuren die de MX5 series kenmerkt stonden paraat om op de 140 kilometer lange rit ten strijde te gaan naar het eindpunt. Hotel Volendam in Katwoude, de poort naar Volendam.

Maar eerst koffie! Ronald Koks heeft dit goed verzorgd en serveert een heerlijk gebakje bij het kopje leut. Geweldig gedaan, Ronald. En goed gevonden, Erwin. Zo zoeken wij ook een startpunt voor onze rit die op de planning staat voor 2009. Maar daarover later. Buiten staat een motorkap open en blijkt men een kleine reparatie uit te voeren aan een klapkoplamp die niet wil klappen ……….., of knipogen of wat dan ook. Met zoveel kenners aanwezig zie ik dat deze reparatie wel zal lukken. Wij, de buurtjes Arjan en Marja Brand en mijn vrouw Ellis en ik (Oscar) gaan de rit op, richting de sluizen van IJmuiden. Gek genoeg ben ik daar zelf nog nooit overheen gereden, al ben ik vaker in IJmuiden geweest. Bij Koks bijvoorbeeld.

Al snel verlaten we het ongezellig aandoende blik van de staal industrie Hoogovens om via de Creuzberglaan richting Beverwijk en Heemskerk te rijden. Al snel verandert het toneel tot een mooi groen decor waarin de prachtigste huizen staan. Een omgeving waar ik wel wil wonen, denk ik zo. Via de Westerweg rijden we richting Limmen en rijden door over de Lagendijk van Uitgeest naar Krommeniedijk. Een molen doet daar dienst als een achtergrond decor voor de langsrijdende MX5’en. In Krommenie rijden we pardoes een oldtimer club tegen het lijf die uit het centrum vandaan ons pad kruiste. Toch maar even brutaal voorrang genomen, anders hadden we daar wel een half uurtje gestaan.

In Purmerend komen we Erwin Zaremba tegen die zich strategisch had opgesteld aan de Oostdijk, verscholen tussen de Ganzen. Toch maar even een praatje gemaakt om daarna onze buurtjes op te zoeken die vooruit zijn gereden. Die hadden vlak voor het dorp De Rijp een leuk parkeerplaatsje gevonden (bij gebrek aan bankjes onderweg) waar wij de lunch op ons tafelkleed (lees grondkleed) uitspreiden. Diverse salades, witte broodjes, kaas en een eitje voor elk, aangevuld met een witte of een rosé wijn. Genieten doen we zo elke keer als wij de route op gaan. Dit keer net geen BBQ daar het weer een beetje onvoorspelbaar was.

In De Rijp kruisen we wat bruggetjes en grachten met de 65 cabriotjes. Een mooi schouwspel denk ik voor de bewoners, al zullen die eigenlijk wel wat gewend zijn daar. Op de Warderweg wordt ons pad gekruist door de boemeltrein van ………………, ja, zeg het maar. In Edam hoor ik wat onvriendelijke woorden uit de auto voor ons en zelf laat ik ook onverwachts een vloekje daar we met de bodem over een ‘dead police man’ schaven zoals ze het in Engeland zeggen. Of is het ‘sleeping police man’? In elk geval blijft het niet bij eentje maar meerdere bobbels aan de gracht. Maar toch hebben we er genoten van de prachtige huizen en winkels vol met …………. Edammer kaas!

Even later rijden we het laatste stuk over de Hoogedijk van Katwoude. De schaapjes dienen weer even als foto object en drinken we nog even een glaasje limonade. De waarheid is dat de dames even een sigaretje moeten roken. Nou ja, beter buiten de auto dan erin, al is de kap meestal open als we samen op weg zijn. In hotel Volendam blijkt dat we in de voorhoede zijn aangekomen. Met de consumptiebonnen nemen we nog twee versnaperingen en rijden daarna huiswaarts. Gelukkig met mooier weer dan de heenreis, waarbij we een wolkbreuk moesten trotseren in onze badkuip omgedoopte MX5.

Oscar Hoogendoorn

Foto's van deze dag: http://home.tiscali.nl/photographyoscar/onder/adobe.htmlReageer hier op het evenement:

 
Button