2015
12
apr
Seizoensopener 2015 Zenderen-Renswoude
- | Jan en Ingeborg Verschoor-van Dommelen | x

Seizoensopener 12 april 2015 Mazda MX-5 Club 

Zenderen; Zenderen? Waar ligt dat? Nooit van gehoord? Dat is niet terecht want Zen-deren is al een oude kern in Twente; in de tiende eeuw wordt de plaats al genoemd. De plaatsnaam zou ontleend zijn aan het ijzererts dat nog altijd in de grond bij Zenderen is te vinden. Een boerderij met de naam Sindron behoorde toen tot de Abdij van Werden. De plaatsnaam verbasterde via Sinderon, Sinderen en Senderen naar Zenderen. 

Het katholicisme heeft haar sporen tot op de dag van vandaag in Zenderen nagelaten. Aan de buitenrand van het dorp liggen de in 1855 gestichte Karmelkloosters van de paters karmelieten en de zusters karmelietessen met aangrenzend de parochiekerk van Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen. De paters en broeders karmelieten hebben een belangrijke rol gespeeld bij de op-richting, professionalisering en uitbreiding van het rooms-katholiek middelbaar onderwijs in Hengelo (O).Het is maar dat u het weet.

De brasserie de Kloostergang verwijst onverkort naar het katholieke verleden van Zenderen. Maar het naastgelegen, zonder meer profane Restaurant en Partycentrum Lutke Hulscher is vandaag een van de twee startpunten voor de Seizoensopener 2015 van de Mazda MX-5 Club. Een rit van ca. 125 km brengt de deelnemers die uit Zenderen vertrekken aan de hand van Bolletje en Pijltje - mits je de aanwijzingen van boven naar beneden en niet van links naar rechts leest - feilloos naar Restaurant De Hof in Renswoude.

Wim ten Wolde en Arjeh Mendels - de verkenners en voorbereiders - hadden zich geen betere omstandigheden voor deze rit kunnen wensen; het is warm, stralend weer. Het voorjaar manifesteert zich langs de hele route. In geuren - ook mestgeur - en kleuren; overal bloeiende prunus, forsythia, camelia en magnolia. Lammetjes in de wei. Het gekwinkeleer van de vogels dat boven het motorgeruis uitgaat. Pauwen volstaan met het pronken met hun veren.