2005
11
nov
Technische Dag
- | | x

We rijden nu iets meer dan een jaar MX5, hebben meer dan 16 000 km erin afgelegd en blijven helemaal gek van deze nieuwe manier van leven.

Vandaag 12 november reden wij om 10.30 uur het parkeerterrein van de Mazda garage Kivam b.v. in Wateringen op. We waren één van de eersten voor de technische dag van de MX5 club en konden alvast kijken waar onze groene MX5 een nieuw dak ging krijgen. Ja, wij waren de gelukkigen die vandaag een ander dak mochten laten installeren, wel tegen betaling natuurlijk. Ons vinyl dak uit 1998 had een paar maanden geleden wat loslatende naden gehad, die waren weer gelijmd (gesealed), maar helaas ontstond hierna een soort spanningsscheur vlak naast de gerepareerde naad. Het hele dak vertoonde al de nodige scheurtjes op de randen, zoals je dat bij een te droge autoband ook wel ziet.

We gingen naar de technische dag in de volle overtuiging dat we met weer een zwart dak terug zouden komen, maar nadat Richard, baas van Fancy-cars, een groen dak tegen onze groene auto had gehouden, waren we meteen helemaal om: een nieuw groen linnen dak!

Om half twaalf begon hij met erg veel uitleg en commentaar én veel publiek het dak te slopen. Opvallend veel tips voor als je het lef hebt zoiets zelf te gaan doen, maar wij waren blij dat eea voor ons gedaan werd.

Normaal doet hij zo'n vernieuwing in twee uur maar door de grote interesse van de Mazda rijders duurde het flink wat langer. Wij denken dat dit geen klusje is voor de gewone Mazda-gek. Wel erg zinvol vonden wij de adviezen:
- Een linnen dak is zeker zo goed als een vinyl dak. Het verkleurt minder en is met wat water en ouderwetse groene zeep met een zachte borstel prima schoon te houden.
- Een linnen dak krimpt niet, iets dat een vinyl dak wel doet.
- Vogelpoep is op de huidige generatie daken geen probleem als je het er maar geen dagen op laat zitten.
- Er zijn meerdere kwaliteiten daken, let erop wat je aanschaft.
- Heb je nog een achterruit met rits dan kan je die wel vervangen, maar bedenk wel dat je een hier kleine € 400.00 voor betaalt, terwijl je voor ongeveer € 350.00 meer een geheel nieuw dak met glazen achterruit en verwarming hebt.

Richard gaf nog veel meer adviezen, maar die hadden veel te maken met het zelf vernieuwen van het dak. Helaas was ons fototoestel even uitgeleend, dus hebben we de exercitie niet kunnen vastleggen. Echter er is zoveel gefotografeerd en video gemaakt dat er vast wel wat beeldmateriaal bij dit stukje gezet kan worden. Onze auto was na de nieuwe Mazda MX5 NC wel de meest gefotografeerde auto vandaag.

Het is weer een beauty en eigenlijk een heel andere auto geworden. Een erg geslaagde dag vandaag, ondanks het feit dat we de introductie van de nieuwe 5 misten, omdat we bij onze auto wilden blijven. Toen we uiteindelijk in de nieuwe 5, die net "onthuld"was, konden gaan zitten hadden we allebei zoiets van: mwah, onze is toch mooier, leuker en heeft een nieuw dak. Het was weer leuk om al de enthousiaste MX liefhebbers bij elkaar te zien en de liefde voor het model weer te voelen.

Alle vrijwilligers én de garagemensen: bedankt voor weer een erg leuke dag.

Marjolijn en Jan Klopper
Reageer hier op het evenement:

 
Button