2014
10
mei
Technische themadag: oude airco's
- | Jeroen Feelders | x

Hoe definieer je al een technische themadag waarbij vrijwel 100% van de ‘probleemgevallen’ worden opgelost? Het woord succesvol past denk ik het best. Zeker als de verzorging op de locatie ongeëvenaard was!

 

Op zaterdag 10 mei vond de technische themadag "oude airco’s” plaats. Deze themadag was een één-tweetje met het artikel over oude airco’s welke in MX-5 Magazine 84 stond. De dag was door de Technische Commissie in samenwerking met AircoBolt en Mazda Schoonen in Vlijmen georganiseerd en gaf de leden de mogelijkheid hun oude airco-systeem te laten controleren op werking, type koudemiddel en evt. opnieuw te laten vullen met het vervangende koudemiddel R437a. Richard Bolt kan beschouwd worden als airco-specialist voor oude airco-systemen waar geen origineel koudemiddel meer voor te krijgen is. Zijn kennis en ervaring kwam op deze dag goed van pas.

 

Vanwege de tijd die het kost om een aircosysteem te testen en te vullen konden maximaal 6 leden van deze mogelijkheid gebruik maken. Bij vrijwel alle wagens werkte het systeem niet meer. Door middel van een massaspectrummeter kon het type koudemiddel dat in het systeem aanwezig was worden achterhaald.

 

Opvallend was dat in enkele systemen R134a werd aangetroffen in plaats van het originele koudemiddel R12. R134a is het koudemiddel dat in aircosystemen na 1994 wordt gebruikt. Dit kan echter niet zomaar in een oud aircosysteem worden toegepast (zie MX-5 Magazine 84 voor de technische uitleg). Gelukkig konden de oude koudemiddelen worden afgetapt en konden de aircosystemen allemaal worden gevuld met het nieuwe vervangende koudemiddel R437a. Opvallend was dat ondanks de leeftijd van de wagens geen enkel aircosysteem lek was en geen reparaties nodig waren. Enkel één aircopomp waarvan de magneetkoppeling vervangen moest worden kon op deze dag niet gerepareerd worden, maar deze klus loopt al bijna 3 jaar en we hopen dit op de volgende zelfsleuteldag te kunnen afronden.

Zo konden alle wagens snel worden afgewerkt terwijl we door Mazda Schoonen van koffie met koeken, erwtensoep, broodjes warme worst en frisdrank werden voorzien. Heerlijk om op deze manier te worden verwend. Mazda Schoonen: we komen graag nog eens terug!

De Technische CommissieReageer hier op het evenement:

 
Button