2011
9
okt
Twentste Kruistocht (Seizoenafsluiter 2011)
- | Barbara en Martin Kerkhof | x

Seizoenafsluiter: Twentse Kruistocht.

 

Op 9 oktober 2011 waren er zo’n 75 MX-5jes onderweg naar Mazda dealer Korenaar in Hengelo (O). Vanaf 10 uur werden zij daar verwacht. Al op de A1 kwamen we er diverse tegen. En op de radio het weerbericht: in het oosten van het land zon tot 16.00, daarna regen. En dat klopte op een half uur nauwkeurig! We konden dan ook grotendeels open rijden. Gewoon een mooie dag!

Naar goed Twents gebruik was de ontvangst bij Korenaar hartelijk en met koffie plus krentenwegge. De deelnemers meldden zich en kregen een routeboek, muntjes voor consumpties en een paar cadeautjes van Korenaar Autobedrijven en Mazda Nederland uitgereikt.

Wij troffen bij ons routeboek en extra velletje aan en waren de gelukkigen die verzocht werden dit verslag te schrijven voor de website! Bij deze dus.

 

Rob Potman en Gerrie Oosterveld waren de organisatoren van deze rit.  Zij hadden er alles aan gedaan het tot een succes te maken. Zo bevatte het routeboek veel informatie  over het gebied waar we doorheen reden. En wat wij een uitstekende prestatie vonden: het bolletje – pijltje systeem was werkelijk perfect. Niet één fout of onzekerheid in te ontdekken. Complimenten hoor.

 

Nederland kent vele mooie gebieden, wij vinden dat Twente daarbinnen echter heel hoog genoteerd moet staan, zeker in de top 3. Het is een zeer gevarieerd landschap met soms lichte glooiingen, bossen, weilanden. Het rijden door dit gebied maakt nieuwsgierig naar wat er achter de volgende bocht zal komen en verveelt dus nooit.

 
Door de informatie in het routeboek werden we geattendeerd op de vele kapelletjes die overal staan en zo ook landkruisen. Twente is van oudsher een katholiek gebied en dat is dus nog steeds te merken. Ook typisch voor dit gebied zijn de geveltekens waarvan we er vele gezien hebben. Geveltekens zijn een versiering op de nok van het dak en hadden oorspronkelijk een magische betekenis om te beschermen tegen het kwaad. Als je er  doorheen rijdt, voel je dat Twente een min of meer "rijk” gebied is. Kapitale boerderijen, grote erven en goed onderhouden. Mooie huizen en aantrekkelijke plaatsen. Zo kwamen we door Deurningen, het Hulsbeek (recreatiegebied), Oldenzaal, De Lutte, Denekamp, Rossum, Tilligte en Weerselo. Zelf hebben wij een wandeling gemaakt door Ootmarsum. Daar zijn zondag de winkels open en vooral ook de vele kunstgalleries die zich daar gevestigd hebben. Er hangt een gezellige sfeer en we hebben er de lunch gebruikt.
 
Verder kwamen langs bekende en minder bekende aanlegplaatsen zoals het stadion van FC Twente, de zoutfabriek van AKZO Nobel, de Tankenberg, een replica van Stonehenge, een kaarsenmakerij, het Klöpkeshoes, Stroothuizen, Landgoed Singraven en het Stift (voormalig Benedictijnerklooster). Leuk ook waren de herkenbare locaties uit de TV-serie "Van jonge lui en oale grond” zoals het "oetbloascafé”.

 

Natuurlijk kwam je overal op de route MX’en tegen. Geparkeerd bij terrassen of bij picknick plaatsen. Soms reed je in een colonne van 5 of meer, soms reed je alleen. Dat Rob en Gerrie ervaren route uitzetters zijn kon je merken aan de kwaliteit van het routeboek en de route zelf. Maar het zijn ook liefhebbers van cryptogrammen. Want waarom heette deze route Twentse Kruistocht?? Dat werd ons duidelijk toen we ergens op een kruising van landwegen MX’en tegen kwamen van tegenovergestelde zijde en bovendien van zowel links als rechts! Knap gedaan, je raakt er ook door in verwarring  ("Komen die terug?? Gaan die wel goed?? ") maar als je consequent vast hield aan het routeboek was er niets aan de hand. En in de welkomstalinea van het routeboek was het ook al opgenomen: " In Twente kom je elkaar tegen tijdens de rit……”.

 

De rit eindigde in Restaurant Luttikhuis tussen Hengelo en Oldenzaal. Daar was natuurlijk gelegenheid om het tijdens het welkom al begonnen weerzien van oude bekenden en nieuwe gezichten voort te zetten. Aan het routeboek was een cryptogram (hoe kan het anders!) vastgeknoopt en de goede antwoorden werden bekend gemaakt, alsmede een winnaar.

De munten voor consumpties kwamen nu van pas! Zelf hebben we kennis gemaakt met een aantal voor ons nieuwe leden maar ook was er een weerzien van met name deelnemers aan de in juli gehouden Zwedenreis door Marja en Elbert. Het was dan ook een gemoedelijke sfeer. Om 17.00 ging het buffet open: diverse stamppotten, rode kool, worst, spareribs, speklappen en ragout vonden in no time goede aftrek bij de ruim 150 leden met hun aanhang. De afsluiter was een ijsbuffet met koffie na.

 

Kortom: een waardige afsluiting van het seizoen 2011. Wij hebben er zeer van genoten, vonden het gezellig en goed en degelijk georganiseerd. Dus nogmaals onze dank aan de Mazda MX-5 Club, Korenaar Autobedrijven en vooral dank en hulde aan de organisatoren, Rob Potman en Gerrie Oosterveld.Reageer hier op het evenement:

 
Button