2014
7
sep
Veluwe-Havikerwaard-IJssel-Rijnrit
- | | x

Foto’s: Ron Griens, René Brouwers, Cissy & Wim Goddyn

7 September 2014, half elf in de ochtend. Het is prachtig roadsterweer, lees: ”MX-5-weer”. Genieten van mooie wolkenpartijen met daar tussenin een stralend blauwe hemel. Vandaag hebben we de Veluwe-Havikerwaard-IJssel-Rijnrit, uitgezet door René Brouwers en Wim Venhorst. Wat is een mooier beginpunt voor "Petrol-heads”, die we toch echt allemaal zijn, dan de start in The Gallery in Brummen.

Een feest om het mooie gebouw te zien met daarvoor, daarnaast en erachter de MX-5jes in slagorde opgesteld.

The Gallery>> Binnen, ja dan word je altijd weer even stil van al het moois dat onze automobiele historie heeft opgeleverd. Eigenlijk word je direct hebzuchtig, je wilt ze allemaal wel hebben. Maar natuurlijk zou dat verraad zijn aan onze grote liefde, de Mazda MX-5. We melden ons bij René en Adèle, die ons van de nodige informatie verstrekken betreffende de rit. Voor dat we op weg gaan krijgen we, zoals altijd, eerst koffie, wat dit keer vergezeld gaat van heel mooi en luxe gebak, wat absoluut goed past tussen alle monumentale automobiele schoonheden.

Posbank>> We vertrekken met hele goede zin en rijden via een rustige route richting Arnhem. Om ongeveer kwart over twaalf komen we aan op een parkeerplaats op de zogenoemde Posbank, een schitterend natuurgebied, dat eigenlijk wordt gedomineerd door een grote heuvel. Vanaf de parkeerplaats is het maar enkele stappen lopen naar een uitkijkpunt, waar Vingerhoedskruid bloeit, maar vooral ook de Ericaheide in bloei staat. Samen met de dramatische luchten, het dreigt even een beetje te gaan regenen, geeft het een fantastisch beeld van de mooie nazomer. Overigens zullen we de hele dag gewoon open kunnen blijven rijden, de regen zet niet door. We gaan goed geluimd verder en rijden via een rustige route richting Arnhem. We moeten rustig rijden, waarbij we uitermate voorzichtig zijn om vooral geen wielrenners, die maling hebben aan alle verkeersregels, aan te rijden. Weliswaar krijgen we toch negatieve reacties, maar laten onze goede bui er niet door beïnvloeden.

Doesburg>> De rit wordt vervolgd richting Doesburg. Dat stadje kenden we alleen van naam en de reputatie van schoonheid. Die schoonheid is dan ook niet overdreven. Het is een prachtig Hanzestadje, wat in het mooie nazomerlicht pas goed tot zijn recht komt. We gaan dan ook even op stap om de gebouwen te bekijken en vinden het ook een prima plek voor de lunch. Het is dat de MX-5 inmiddels weer staat te trappelen om de route te vervolgen, anders waren we vast blijven zitten. We rijden verder richting Arnhem langs weggetjes die zich voortdurend vlak bij de IJssel bevinden, hoewel deze zich lang niet altijd laat zien

Afgeleid>> Over de oude brug naar Arnhem en vervolgens komen we langs een Katwijkse constructie, het Gelredome. Vervuld van Katwijkse trots raken we voor het eerst de weg kwijt en missen even de verwijzing Driel. Maar we komen weer goed uit en naderen tenslotte het Wageningse veer. We steken de Waal over en dan komen we al in de buurt van het eindpunt, Hotel de Wageningse Berg. Omdat we daar al de dag tevoren logeerden weten we de mooiste aanrijroutes feilloos te vinden.

Vreemde eend in de bijt!>>Wij parkeren onze witte schoonheid te midden van de rest van al dat moois. Tot onze verbazing zien we tussen de ‘Hollandse’ MX-5jes die daar geparkeerd staan, een Portugese MX-5. René vertelt enthousiast dat de eigenaar hiervan op vakantie is in Nederland en graag met de rit wilde meedoen. Gastvrij als onze MX-5-club is, wordt zijn verzoek natuurlijk ingewilligd.

Afterparty>> Een gezellige afterparty volgt op het zonovergoten terras van Hotel de Wageningse Berg. Uit de enthousiaste gesprekken blijkt duidelijk dat iedereen van de rit heeft genoten. René en Wim, hartelijk bedankt voor deze mooie rit in een prachtige omgeving.Reageer hier op het evenement:

 
Button