2005
13
aug
Veluwerit
- | | x

De Veluwerit stond voor 14 augustus 2005 op de agenda van onze Mazda MX-5 club en omdat de Veluwe traditioneel een mooi gebied is om door te rijden, hadden wij ons snel aangemeld toen het inschrijfformulier op de deurmat viel. Dit met de wetenschap dat het midden in de zomer viel en dus verzekerd was van mooi zomerweer. Het weertype, dat bij uitstek geschikt is om de MX-5 uit de garage te halen.

Naarmate de Veluwerit dichterbij kwam en de weersverwachtingen niet al te gunstig waren hadden wij enige twijfel over het "open" kunnen rijden. Tot op de dag zelf waren de verwachtingen: Veel kans op regenbuien met daarbij kans op onweer en veel wateroverlast.

14 augustus op het moment van instappen om naar Mazdadealer Van der Zande te Apeldoorn te rijden was de lucht grijs, de straat nat en nog steeds de verwachting van veel regen. De rit naar Apeldoorn "dicht" gereden, maar al snel braken de wolken en kwamen er steeds meer blauwe plekken aan het zwerk. Grijs overheerste helaas nog steeds.

Bij Van der Zande aangekomen werden we onthaald met koffie en cake en konden de liefhebbers de andere type Mazda's in de showroom bekijken. Het inschrijven gebeurde bij Michel en Eugène, de organisatoren van vandaag. Bij het inschrijven hebben we nog enkele aanwijzingen gekregen en werd het routeboek uitgereikt. De rit moest gereden worden aan de hand van het bekende "bolletje pijltje" principe.

Het werd al snel druk bij het startpunt. Het was droog, alhoewel het er af en toe dreigend uitzag. De eersten gingen rond 10.30 uur de route op en ook wij besloten niet al te lang te wachten. Bijna iedereen ging "open" weg, dus ook wij hebben het dak eraf gehaald. Net toen wij wilden wegrijden werd de voorruit besproeid met (gelukkig) kleine druppeltjes water. Desondanks hebben we, heel heldhaftig, het dak eraf gelaten. Dit leverde een aantal vragende ogen op.

Het begin van de route blijft altijd even moeilijk. Zo ook deze keer. Immers de schrijvers (bedenkers) van de route kunnen het nog zo goed doordacht hebben maar als de chauffeur bijvoorbeeld eigenwijs de parkeerplaats op een ander plaats verlaat dan de aanwijzingen zeggen, dan kloppen de aanwijzingen direct al niet meer. Dat overkwam ons dus ook. Wij kwamen daar gelukkig bij de derde aanwijzing achter en zaten weer snel op de juiste weg.

In het begin lijkt het net "zwaan kleef aan". Meerdere 5jes bij elkaar, iemand rijdt voorop en de rest erachter aan. Op zich is daar niets op tegen, maar af en toe heb je het gevoel dat dit niet de bedoeling kan zijn. Aan de andere kant is het ook wel weer een leuk gezicht als je in een treintje van zes of zeven 5jes door een dorpje of het bos rijdt. Dan trek je toch wel de aandacht!

De route zat goed in elkaar met veel afwisseling en over weggetjes die je normaal gesproken eerder met de fiets zou nemen dan met de MX-5. Maar dat is nu ook de kracht en het leuke van het uitzetten van een route, dat je nog eens op plaatsen komt waar je anders nooit zou komen. Bijvoorbeeld bij de "Veluwsche Stoomtrein Maatschappij". Hier zou je zo langs gereden zijn als je zelf aan het touren was gegaan, maar nu de organisatoren daar speciale aandacht aan hebben geschonken zijn verschillende equipes bij het VSM uitgestapt. Het is best indrukwekkend als je de oude locomotieven ziet staan. Ook kwamen we door verschillende dorpen waar schitterende kolossale woningen stonden, waarbij een MX-5 op de oprit niet zou misstaan.

Op het eindpunt aangekomen wachtte voor een groot aantal rijders nog een lekkere BBQ verzorgd door Restaurant De Valkenier te Doorwerth. Er was meer dan voldoende vlees en het smaakte goed na een dag in de buitenlucht. Uiteindelijk zijn wij om rond 18.30 vertrokken.

Wij hebben een goed gevoel aan deze dag overgehouden. Het was een mooie rit in een mooie omgeving met voldoende mooi weer om "open" te kunnen rijden. De organisatoren hebben goed hun best gedaan om alle wegtypen in de route op te nemen. Het is ze dan ook gelukt, van snelweg tot onverhard bospad. Leuk en gelukkig goed berijdbaar. Wij spreken dan ook onze dank uit naar de organisatie van deze dag. Het was een zeer mooie en afwisselende route die zeker voor herhaling vatbaar is.

Michel en Eugène: bedankt.

Bert en Nel de Jongh
Reageer hier op het evenement:

 
Button