2008
29
mei
Verslag Mazda Motor Europe
- | | x

Op vrijdag 30 mei 2008 gingen we met een groep clubleden op bezoek bij het Europese onderzoek- en ontwerpcentrum van Mazda in het Duitse Oberursel. Oberursel ligt in de buurt van Frankfurt. De reis was georganiseerd door Frank den Hoed in samenwerking met Mazda importeur De Binckhorst.

Tussen zeven uur en half acht ’s morgens werden we verwacht bij AC restaurant Zevenaar. Om tien over zeven troffen we daar de eerste clubleden al aan met hun MX5. Toen iedereen aanwezig was werden we welkom geheten door Jur Raatjes van De Binckhorst onder het genot van koffie met een versnapering. Daarna op pad over de Autobahn, voorzien van een verse MX5 cap (met handig anti-wegwaai koordje!), MX5 sleutelhanger en MX5 speldje. Niet iedereen had een medelid als passagier meegenomen, zodat er ook diverse deelnemers solo mee reden. Anders dan bij de meeste clubritten waren er ditmaal maar enkele dames van de partij.

Met ruim twintig MX-vijfjes in colonne over de autosnelweg rijden is een aparte ervaring, vooral als het plotseling gaat regenen en er op een kleine parkeerplaats gestopt wordt om de kapjes te sluiten. Op Raststätte Siegburg West werd een tussenstop gemaakt en voegden de laatste deelnemers (uit Zuid-Nederland) zich bij ons, waardoor we met een kleine dertig auto’s waren.

Bij Bad Camberg verliet de colonne de autobahn, waarna we de laatste tientallen kilometers door het Taunus gebergte aflegden. In kleine groepjes en via allerlei alternatieve routes arriveerden we uiteindelijk met flinke tussenpozen bij Mazda in Oberursel.

We werden ontvangen met een lunchbuffet en kregen vervolgens een uitleg over de Mazda Research & Design (R&D) organisatie. Mazda blijkt op drie continenten een R&D centrum te hebben. In Japan bevindt zich bij de Mazda fabrieken  te Hiroshima het R&D hoofdkantoor, met een dependance in Yokohama. Het tweede R&D centrum is sinds 1986 in Noord-Amerika bij Irvine in Californië gevestigd. Het derde, in Europa, bevindt zich sinds december 1987 in Oberursel, de locatie waar we op bezoek zijn.

De activiteiten die hier en in de andere R&D centra worden uitgevoerd zijn: product planning, geavanceerde product ontwikkeling, ontwerpen en vormgeven, onderzoek, het uitvoeren van studies betreffende trends en  technieken, het ontwikkelen van accessoires, testen en evalueren, tuning en het doorlopen van voertuig certificatie procedures. Vele taken zijn wereldwijd van toepassing. Andere zaken