2006
9
jun
Zelfsleuteldag in Nieuwegein
- | | x
Sleutelen aan je eigen auto is leuk

Voor de tweede keer had de technische commissie dit jaar een sleuteldag georganiseerd. Deze keer was Mazda-dealer Van Dieren in Nieuwegein gastheer.

Vanaf 10 uur druppelden de nodige belangstellenden met hun ‘problemen’ binnen. Uiteindelijk kwamen er zo’n vijftien clubleden opdagen. Zij konden onder aanwijzing en met tips van de leden van de technische commissie aan de slag.
Er waren wat lakproblemen, er werd olie ververst, er werden raammechanieken gesmeerd en ook remblokken vervangen. Of de commissie is toegekomen aan het monteren van een VDO-tripmaster in een NC weet ik niet. Onze MX-5 staat weer te pronken met bijgewerkte lakplekjes en de auto remt weer uitstekend. Ook de gasdemper in de kofferbak zit nu op de juiste plek om de klep tegen te houden, zodat deze nu niet meer ongevraagd terugvalt vanwege het gewicht van het rekje dat erop is gemonteerd.

Zelf heb ik ongeveer 35 jaar geleden nog wel gewerkt in een garage. Ook in de werkplaats. Je weet wat je te wachten staat als je aan de auto begint. En toch: remblokken vervangen?! Immers, een belangrijk deel van de auto zijn de remmen. Vooruit komen met de auto is heel aardig, maar het remmen is feitelijk belangrijker. Onder leiding van Hans wordt alles losgemaakt. Wel strubbelt de auto tegen en geeft zich niet zo maar gewonnen. Hans wint.
Verder kijkt hij toe en wijst aan wat in welke volgorde behandeld moet worden. Daarbij vertelt hij ook waarom. Als ik later even boodschappen doe is het toch een vreemd idee dat je zelf bezig bent geweest. Normaliter breng je de auto naar de garage en geef je aan wat je wilt. Je haalt de auto weer op en na een uitleg over wat is gedaan rijd je vrolijk zonder afwegingen weer de straat op. Nu voelde dat wel anders. De puzzel met de gasdemper wordt feilloos opgelost en Hans laat zich niet onbetuigd bij het vinden van wat creatieve oplossingen.
Een informatieve dag die gezellig was en je een goed gevoel geeft als je weer op weg bent naar huis. Hans, Rudy, Jeroen en ..  bedankt voor een fijne MX-5-dag.

Karel-Jan Matthijs

Reageer hier op het evenement:

 
Button