35 jaar: gefeliciteerd Mazda MX-5

 08-02-2024 |  MX-5 nieuws |  Mazda Motor Europe

  • De Roadster opnieuw uitgevonden: op 9 februari 1989 vierde de Mazda MX-5 zijn wereldpremière
  • Productierecord: ruim 1,2 miljoen Mazda MX-5’s gebouwd in vier generaties
  • Uitgebreide update voor nog meer rijplezier: de Mazda MX-5 uit 2024

De autowereld was verbaasd en fans van betaalbare roadsters waren opgetogen: op 9 februari, 35 jaar geleden, maakte de Mazda MX-5 zijn debuut op de Chicago Auto Show.

Gebouwd als een klassieke sportwagen met achterwielaandrijving, maar met een baanbrekende lay-out van de middenmotor voorin voor een optimale gewichtsverdeling in de lengterichting, blies de Japanse roadster een toen bijna uitgestorven autosegment nieuw leven in. De compacte en lichtgewicht Mazda MX-5 herdefinieerde rijplezier met open dak. De ingenieurs van Mazda bereikten dit bereikt door vast te houden aan de traditionele Japanse filosofie van Jinba-Ittai: paard en ruiter als één geheel beschouwd. Toegepast op de Mazda MX-5 vormen de bestuurder en de roadster een nauwe band, wat zorgt voor balans, wendbaarheid en lichtheid. De MX-5 heeft door de jaren heen talloze onderscheidingen en prijzen gewonnen, die zijn uitmuntendheid blijven bewijzen.

De wereld kan geen genoeg krijgen van de Mazda MX-5: puur rijplezier en een iconisch ontwerp, de Mazda MX-5 heeft gedurende vier generaties een voortdurende ontwikkeling doorgemaakt ("NA", "NB", "NC", en nu "ND "). De huidige versie van de Mazda MX-5 blijft sinds 2016 plezier bieden aan liefhebbers van rijden in de open lucht met de RF-versie met een opwindend fastback-ontwerp en een elektrisch aangedreven, opvouwbaar 'hardtop'-daksysteem, naast het softtop roadster-model. De totale productie van de Mazda MX-5 in de Ujina-fabriek in Hiroshima heeft recent een record van 1.256.745 exemplaren bereikt. 533.301 (ruim 40 procent) van de totale productie van de MX-5 is verkocht in Noord-Amerika onder het Mazda Miata-naamplaatje, gevolgd door Europa, waar 391.503 Mazda MX-5's zijn verkocht. Op de Japanse thuismarkt werden 225.510 exemplaren van de sportwagen geregistreerd, onder de iconische modelnaam Mazda Roadster (eerst bekend als de Eunos Roadster).

Vandaag, op zijn 35e verjaardag, heeft de Mazda MX-5 updates gekregen aan de voor- en achterlichten, nieuwe infotainment voor verbeterde connectiviteit en een nog meer geconcentreerde Jinba-Ittai-rijervaring. De nieuwe ‘Track Mode’ vergroot het gevoel van betrokkenheid van de bestuurder in de legendarische sportwagen en werkt in combinatie met het software-gebaseerde Kinematic Posture Control System (KPC), dat voor extra rijstabiliteit in bochten zorgt. Een asymmetrisch sperdifferentieel is nu standaard op de 135 kW/184 pk sterke 2,0-liter Skyactiv-G 2024 Mazda MX-5 (WLTP-brandstofverbruik 6,8 l/100 km, WLTP CO₂-uitstoot: 153 g/km). Het motorengamma omvat ook een 1,5-liter Skyactiv-G van 97 kW/132 pk, met een WLTP-brandstofverbruik van 6,3 l/100 km en een WLTP CO₂-uitstoot van 142 g/km.

De 2024 Mazda MX-5 is verkrijgbaar als roadster met klassieke softtop of als RF, met vast vouwdak en staat garant voor rijplezier, aangezien deze lichtgewichtlegende wendbaar, comfortabel en veilig door de bochten kan navigeren. 
Button