2012
23
mei
Fiat duikt in bed met Mazda
 23-05-2012 |  MX-5 nieuws | bo-webexperts | x | Autoblog.nl

Hela, daar lijkt zowaar een nieuwe autoliefde op te bloeien. Het gerucht gaat namelijk dat de twee een samenwerking zullen aangaan. En het meest bizarre aan dit verhaal: Mazda zou de MX-5 beschikbaar stellen aan de Fiat Group zodat de roadster als Alfa Romeo op de markt kan worden gebracht.

Sinds 2008 valt Mazda niet meer onder de vlag van Ford en opereert het zelfstandig. Maar de cijfers zijn niet om over naar huis te schrijven en de sterke Yen helpt daar ook niet bepaald bij. Mazda bouwt de meeste auto’s immers in Japan, en ongeveer 80 procent daarvan wordt geëxporteerd. Nu Mazda vier jaar op rij verlies draait is het misschien verstandig om toch te gaan samenwerken met een grote partij, om zo de hoge kosten voor met name R&D te delen.

Enter Fiat S.p.A. De autobouwer die zich heeft vastgeklampt aan het drijvende vlot dat Chrysler heet kan in Europa best een boost gebruiken. Zuinige SkyActiv-technologie van Mazda implementeren en de gewichtsbesparende filosofie van het Japanse merk kan daar wellicht bij helpen. Maar volgens de Japanse bron wordt er één model specifiek genoemd: de MX-5, aldus Reuters. De epische roadster heeft immers alles wat autorijden leuk maakt. Achterwielaandrijving, niet meer dan twee zitplaatsen, een top notch weggedrag. Daar schijnt Fiat dus best een Alfa-neusje op te willen plakken. Alfa heeft zo veur weinig immers een nieuwe Spider te pakken, die ze onder de 4C kunnen plaatsen.

Terwijl wij het nieuws van een MX-5 met Alfa-uitstraling even op ons in laten werken horen we graag wat jullie van deze mogelijke samenwerking vinden.

UPDATE: Het nieuws is zojuist bevestigd. Het wordt géén gerebagde MX-5, maar Mazda en Alfa Romeo gaan samen een Roadster ontwikkelen op basis van het RWD-platform van de volgende generatie MX-5. Ook krijgen ze ieder hun eigen motoren. Vanaf 2015 moeten ze gebouwd worden in de Mazda-fabriek te Hiroshima, aldus het niet-bindende Memorandum of Understanding (MoU) die beide merken nu hebben ondertekend. In de tweede helft van 2012 wordt een definitieve overeenkomst gesloten.

"The study calls for both Mazda and Fiat to develop two differentiated, distinctly styled, iconic and brand-specific light weight, roadsters featuring rear-wheel drive. The Mazda and Alfa Romeo variants will each be powered by specific proprietary engines unique to each brand.”

 

 
Reageer op dit nieuwsbericht:

 
Button