2010
28
nov
Ford niet langer de grootste aandeelhouder van Mazda
 28-11-2010 |  Algemeen nieuws | bo-webexperts | x | Autoblog.nl

Het Amerikaanse Ford is al meer dan 30 jaar de grootste aandeelhouder van het Japanse Mazda, maar daar is recent een einde aan gekomen. Eerst even een korte terugblik: Ford nam in 1979 een belang van 25 procent in Mazda. De Japanse autobouwer zat in die tijd diep in de schulden. In 1996 verhoogde Ford aandeel in Mazda tot 33,4 procent. Echter toen ook Ford in 2008 getroffen werd door de wereldwijde crisis en als enige van de grote Amerikaanse autobouwers niet z’n handje ophield bij de overheid, was het genoodzaakt om flink wat Mazda aandelen van de hand te doen. Daarmee daalde het belang in Mazda tot 13 procent. Doordat Mazda vorig jaar nieuwe aandelen uitgaf, kromp het aantal van Ford tot 11 procent, maar was daarmee nog altijd de grootste aandeelhouder.

Ford heeft aangekondigd dat het belang wordt teruggebracht van 11 tot 3,5 procent. De transactie wordt naar verwachting morgen afgerond. Daarmee wordt de op drie na grootste aandeelhouder. Het belang van 7,5 procent wordt niet vrij op de beurs verhandeld, maar verkocht aan zakenpartners van Mazda. Chase Manhattan Bank heeft momenteel al een belang van 7,1 procent en zal waarschijnlijk de grootste aandeelhouder worden.

Het is niet duidelijk wat precies de reden is dat Ford zijn belang verkleint. De twee bedrijven hebben immers aangegeven onverminderd te blijven samenwerken. Volgens speculaties wil Ford zijn belang in Mazda verkleinen om op die manier meer flexibel te kunnen opereren op de Chinese markt.
Reageer op dit nieuwsbericht:

 
Button