2009
13
jun
MaX5-racer Mazda Motor Nederland scoort
 13-06-2009 |  MX-5 nieuws | bo-webexperts | x |

Tijdens het ‘Super Race Weekend’ van het DNRT, in het tweede weekend van juni, heeft de MaX5 van Mazda Motor Nederland met drie verschillende coureurs aan het stuur een aantal mooie resultaten geboekt. Het weekend werd afgesloten met twee eerste plaatsen.

Met drie verschillende coureurs voor MMNL en vier races op het programma was het een druk weekend voor het MaX5 Racing Kampioenschap. In de eerste race, op zaterdag, was Roland van der Spek, hoofdredacteur van Top Gear Magazine, gastrijder in de MaX5 van MMNL. De uitgever rijdt normaal in het snellere Westfield Kampioenschap, waar zijn magazine één van de hoofdsponsors is. Door zijn race-ervaring weet Van der Spek de weg op Zandvoort, maar de coureur moest duidelijk even wennen aan de raceversie van de populaire MX-5 en reed uiteindelijk naar de zesde plaats.

“Een uitstekende auto voor de beginnend coureur”, was de eerste reactie van Van der Spek na afloop in de paddock. “Ik kan me voorstellen dat de MaX5 voor liefhebbers met een klein budget een prima opstapklasse is, wat hij ook beoogt te zijn. Vergeleken met de Westfields is het een rustige auto wat betreft de handling, waarin je wel hele gekke dingen moet doen om brokken te maken. Prima dus voor beginners en bovendien low-budget”.

Vanwege zijn verplichtingen in de Westfield Cup was Van der Spek niet in staat om ook de tweede race op zaterdag als gastrijder te fungeren, waardoor Leo van der Meer, Teammanager van Enjoy Racing, die de MaX5 van MMNL in beheer heeft, de honeurs waarnam en op een zeer verdienstelijke derde plek over de streep ging.

Tijdens de twee races op zondag was Formule Ford ster Melroy Heemskerk de gastrijder. De jonge coureur van Geva Racing won tijdens de afgelopen Pinksterraces op Zandvoort beide races en staat met ruime voorsprong aan de leiding in het Nederlands Kampioenschap. Het aanstormende talent ging in de voor hem nieuwe MaX5 al snel aan de leiding met in zijn kielzog de Hoogwerf Motorsport MaX5. Het werd een spannende strijd waarin diverse aanvallen van Mick Hoogwerf werden gepareerd en Heemskerk uiteindelijk met de MMNL MaX5 wist te winnen.

Tijdens de tweede race liet Heemskerk zien dat hij echt een klasse apart is. De regen kwam met bakken uit de hemel, maar dit bleek voor hem geen probleem te zijn. Vanuit leidende positie reed de Hoofddorper een groot gat tussen hem en de nummer twee, Rudy Schilders, en wist dat de hele race vast te houden. Zijn prestatie was des te opmerkelijker, omdat Heemskerk ook in staat bleek een aantal veel snellere Caterhams te passeren.

“Geweldig, wat een leuke auto”, concludeerde Melroy Heemskerk na afloop. “Ik heb het echt enorm naar mijn zin gehad. Een goed afgestelde wagen die enorm vergevingsgezind is. Voor mij de ideale auto als je wilt beginnen met autosport. Je kunt echt met de MaX5 spelen en als je te ver gaat wordt het niet direct afgestraft.”

Het MaX5 Racing Kampioenschap 2009 bestaat uit totaal negen races verdeeld over vier circuits. Het resterende programma ziet er als volgt uit:

16 juni

Zolder (B)

Race 5 & 6

Sprint & Endurance

16 augustus

Zandvoort

Race 7

Sprint

2 & 3 oktober

Oschersleben (D)

Race 8

Sprint

16 & 17 & 18 oktober

Zandvoort

Race 9

Sprint (EU Cup Final)

In Engeland is het racen met de Mazda MX-5 bijzonder populair, evenals in de Verenigde Staten van Amerika, waar Mazda de grootste autosportsponsor is en tevens hoofdsponsor is van het circuit van Laguna Seca. De ideale combinatie van sportief rijden tegen een uiterst betaalbare prijs en een ultiem gevoel van vrijheid past prima binnen het concept van MaX5 Racing. In dit nog jonge kampioenschap wordt er uitsluitend gereden met de Mazda MX-5 1.6 liter van de eerste generatie (NA). Een betaalbare klasse waarin voor zowel de beginnende rijder als de ervaren coureur veel plezier te behalen valt: met een budget van ca. 15.000 euro (inclusief de aanschaf van de auto) kan aan het hele seizoen van acht races worden deelgenomen.
Reageer op dit nieuwsbericht:

 
Button