2018
17
jul
Mazda's perfecte zitpositie
 17-07-2018 |  Algemeen nieuws | bo-webexperts | x | Autoweek.nl

In een auto moet alles op de goede plek zitten. Anders word je als bestuurder onnodig afgeleid van dat waar het om gaat: autorijden. Bij Mazda hebben ze daar zo goed over nagedacht, dat je intuïtief alles direct weet te vinden.

Want als alles klopt, zit alles op de goede plaats. Stap bijvoorbeeld eens in een nieuwe Mazda CX-5. Het eerste wat opvalt, is de rust. Alles is gemaakt van hoogwaardige materialen en zo vormgegeven dat het niet afleidt. Daarom is er ook goed nagedacht over de plek voor alle knoppen en over de mogelijkheden om je stoel en stuur te verstellen. Een perfecte zithouding draagt immers bij aan meer controle, meer rijplezier en een goede verbinding tussen de auto en de bestuurder. Dat is waar Mazda voor staat: perfecte harmonie en dat noemen ze: Jinba Ittai.

 

Wanneer een autodesigner een interieur bedenkt, gaat dat verder dan de plaatsing van alle knoppen. Die moet logisch zijn, maar het gaat ook om andere elementen die je blindelings moet kunt vinden. De pedalen, de versnellingspook, de hendels achter het stuur: over alles is nagedacht en dat merk je. Omdat dat allemaal op de perfecte plek zit, zal je nooit misgrijpen. Dat is de filosofie van Mazda. Neem de versnellingspook. Ten opzichte van de stoel zit die relatief hoog. Dat zorgt ervoor dat de beweging die je als bestuurder met je arm moet maken, altijd kort is. Of de stoel nu laag staat voor een sportieve zit en maximale controle. Of juist wat hoger voor meer overzicht. Hetzelfde geldt voor de pedalen. Die zijn zo geplaatst, dat ze exact recht voor de bestuurdersstoel zitten.

Want bij Mazda vinden ze: als alles klopt, dan zit alles precies waar je het verwacht. Want alleen dan is de eenheid tussen auto en bestuurder voelbaar.
Reageer op dit nieuwsbericht: