2008
7
dec
Primeur: Mitsuoka Himiko
 07-12-2008 |  MX-5 nieuws | bo-webexperts | x |

Mitsuoka staat bekend om haar bijzondere creaties, zoals de spectaculaire Orochi. De Japanse fabrikant onthult nu een roadster op basis van de Mazda MX-5: de Himiko.

Toen we vorig jaar bij Mitsuoka Motors in het Japanse Toyama waren om met twee van hun buitenissige auto’s te rijden, vroegen we: “Is er ooit overwogen om een kleine sportwagen te bouwen, bijvoorbeeld op basis van Mazda’s MX-5?” Het antwoord was toen: “Dat hebben we zeker overwogen. Het is een goed idee, maar op de een of andere manier ziet onze baas dat ook niet zitten.” Inmiddels lijkt het er op dat de baas – Akio Mitsuoka - naar ons plan heeft geluisterd, want Mitsuoka heeft nu de Himiko Roadster onthuld. De basis van die auto? Jawel, de Mazda MX-5.

In Mitsuoka-traditie heeft ook de Himiko - vernoemd naar een Japanse godin - duidelijke trekjes van een bestaande klassieker, en in dit geval is dat overduidelijk een Morgan. In tegenstelling tot die auto is de Himiko overigens een heuse coupé-cabriolet. De dakconstructie is nagenoeg onveranderd ten opzichte van die van de MX-5 en datzelfde geldt voor het interieur.

De auto is met 4,58 meter ruim een halve meter langer dan de MX-5 zelf. Hij wordt afgeleverd met de bekende 160 pk sterke tweelitermotor.  

Naar keuze wordt deze gekoppeld aan een automaat of een handbak. Er is verder keuze uit drie kleuren: parelwit, zwart metallic of rood  

metallic zoals de hierbij afgebeelde auto.

Akio Mitsuoka’s allereerste auto, de Zero, was overigens ook gebaseerd op Mazda’s roadster. De Lotus Seven-achtige Zero stamt van 1995 maar er werden er slechts enkelen van gebouwd. In Japan is de verkoopprijs van de Himiko Roadster inmiddels vastgesteld op 5,65 miljoen Yen. Tegen de huidige koers ruim 48.000 euro.

Tekst: Jeroen Booij
Reageer op dit nieuwsbericht: