3
jun
Races Koninginnedag en Croix & Ternois
 03-06-2011 |  MX-5 nieuws | bo-webexperts | x | MaX5 Racing

De 2e racedag, Koninginnedag, vond plaats op een zonnig Zandvoort maar met een koude noordoostenwind. In beide races maakten Rudy Schilders en Eric Sliphorst de dienst uit aan kop. Allebei de rijders wisten elk een race te winnen. Als derde kwam Sander van Beem in beide races over de streep.

Gastrijder in de rode auto van Mazda Motor Nederland (MMNL) was ditmaal Dolf Dekking van DD Driving Events, een bekende rijder in de Seat Endurance Cup en de BMW E30 ZEC. Daarnaast navigeert hij ook nog in het Nederlands kampioenschap rally in een Renault Clio R3Max. Dekking behaalde een keurige 4de plek in de eerste race. De tweede race wist de vaste rijder Leo van der Meer eveneens een 4de positie te veroveren.

Croix en Ternois

Afgelopen zaterdag mocht de Total Mazda MaX5 Cup aantreden op het Franse circuit van Croix et Ternois. Dit vond plaats op uitnodiging van de BSOT (Bridgestone Special Open Trophy), een open kampioenschap met races in de gehele Benelux.

Deze race telt niet mee voor het kampioenschap. Toch was er een behoorlijke delegatie van 19 auto's naar Noord Frankrijk getrokken. Ondanks de donkere wolken op de internetvoorspelling bleek het weer uitstekend te zijn met zelfs af en toe een zonnetje. Dit, aangevuld met een overvloedige lunch die bestond uit heerlijke paté's, stokbrood en salades (verzorgd door een vriend van Stéphane Greffet) maakte het voor de rijders en grote aanhang een zeer aangename dag.

Op het korte circuit met een totale lengte van 1,9 km was het hard werken voor de coureurs (oftewel ‘piloten' aldus de Belgische organisator). Na een vrije training en kwalificatie van een half uur volgden nog 2 sprintraces van elk 30 minuten. Veel rondjes rijden dus. Het smalle en relatief korte circuit van Croix en Ternois was zwaar voor de auto's: door de krappe en relatief langzame bochten werd er veel gevraagd van remmen, banden en motoren.

Dat de verschillen aan de top dit jaar erg klein zijn werd meteen al bewezen in de kwalificatietraining, waarin Rudy Schilders, Team IL Motorsport, de pole pakte in 1:06.577, op slechts 7 duizendste van een seconde gevolgd door Eric Sliphorst van Racing 4 Fun. Daar zeer dicht achter zaten twee rookies, Jan van Deelen (Van Deelen Autosport) en Sven Lüttgens van I.L. Motorsport. Tijdens de race ontspon zich een spannend gevecht om de eerste plaats tussen Schilders en achtervolger Sliphorst, waarbij de laatste met een gewaagde inhaalactie op het eind van het rechte stuk de kop wist te pakken en deze niet meer afstond. Sliphorst was ook de snelste op de baan in een rondetijd van 1:06.835.

De MMNL auto werd ditmaal in de eerste race bestuurd door de franse journalist Sébastien Jacquemart, zelf in het bezit van een straatversie van de MX-5 NA en schrijvend voor La Voix du Nord, de dagelijkse krant voor Lille en omgeving. Hij kwalificeerde de MMNL-auto op de 13e positie op de grid en kwam ook op die plek over de finish. Jacquemart reed een foutloze race en kwam met een brede glimlach uit de racer: "Dit is echt verslavend. Wat kost zo'n MaX5 ?" was zijn eerste reacties na afloop.

Ook de tweede race was een prooi voor Eric Sliphorst, al had hij daar deels wel een remfoutje van Rudy Schilders voor nodig. Ook Jan van Deelen passeerde Schilders op dat moment, waardoor hij zeer verdienstelijk als tweede de finishlijn passeerde, achter Sliphorst en vóór Schilders. Vaste rijder Leo van der Meer van Team Mazda Motor Nederland bracht de rode MaX5 als 9e naar de streep.

Volgende racedagen

De volgende officiële race vindt plaats op 19 juli op het circuit van Zolder. Echter op 17 juli kunnen de racefans nog hun hart ophalen tijdens de sponsordag op het circuit van Zandvoort. Meer info over de sponsordag volgt snel.

Total Mazda MaX5 Cup in de Media

Op de Japanse Motorsport website 7TUNE staat een leuk (Engels talig) artikel over de Cup. Klik hier

Ook staat er een leuk artikel in RTL GP magazine en heeft Jerwin de Graaf die als gastcoureur in de eerste race heeft meegereden een mooi artikel in Quest magazine gepubliceerd. Beide edities liggen nu in de winkels.