Registreren En begin met posten Als je al een account hebt, Log hier in.

Search Topics:

MX-5 ND 184 PK (2019) meer comfort door 16 inch velgen/banden? Wie kan mij adviseren?
Forumoverzicht / Techniek algemeen / MX-5 ND 184 PK (2019) meer comfort ...

Sorteer berichten:
MX-5 ND 184 PK (2019) meer comfort door 16 inch velgen/banden? Wie kan mij adviseren?
3 weken geleden, 14-11-2021 om 7:39
Graag maak ik mijn MX-5 ND 184 PK (2019) iets comfortabeler, vind 'm nu iets te hard geveerd (gestuiter...). Mijn idee was om de standaard Mazda velgen/banden van 17 inch om te wisselen naar 16 inch. Echter, is dit niet mogelijk met de originele Mazda 16 inch banden vanwege de Brembo remmen, aldus de dealer. Wel zouden er 16 inch velgen op de markt zijn (niet-Mazda, ander merk dus) die wel zouden passen. Wie o wie weet hier meer van en kan mij hierbij helpen? Bij voorbaat dank!

RE:MX-5 ND 184 PK (2019) meer comfort door 16 inch velgen/banden? Wie kan mij adviseren?
2 weken geleden, 20-11-2021 om 8:37
Ik heb geen ND maar hoor van verschillende club leden nooit dat ze de auto vinden stuiteren. Wat ik wel hoor is dat ze hem zo fijn vinden rijden t.o.v. de NC. Omdat de NC in standaard trim stuur precisie mist. Ook zijn de banden van de 17" wielen niet extreem plat, als 35 serie. Terug naar 16" helpt in comfort maar geeft dat het gewenste resultaat? Verder .....wat voor kwaliteit velg krijg je als het aluminium dunner moet zijn, tenminste zo lees ik het.... om genoeg ruimte voor de remtang over te houden. Ik neig te denken dat je de verkeerde keuze van type of auto hebt gemaakt omdat een wat stijvere afstelling nu eenmaal hoort bij een sportieve auto als een MX5. 
 
Mvg Paul lid van de TC.

RE:MX-5 ND 184 PK (2019) meer comfort door 16 inch velgen/banden? Wie kan mij adviseren?
2 weken geleden, 21-11-2021 om 11:04
Ik herken het wel, al zijn onze MX-5jes niet met elkaar te vergelijken. Een ND is een stuk jonger dan een NB. Ik denk dat je niet veel speelruimte hebt met andere wielen en banden, dat had ik ook niet. Een ander merk en model band en dan niet te hard oppompen kan iets schelen maar welke band moet je dan hebben?
 
Uiteindelijk ben ik naar een specialist gegaan en dat verhaal heeft in het Club Magazine gestaan: https://www.mx5club.nl/download.ashx?file=mx5-magazine_nr-110_web.pdf&ref=6775
 
Er is niets zo persoonlijk als wat iemand een comfortabele/sportieve ervaring vindt bij eenzelfde auto. Wat iemand voelt in z’n auto is objectief te meten met sensoren, maar de sensorische ervaring van het menselijk lichaam is lastig te meten en daarmee te vergelijken. Het is wat Paul zegt: de een vindt het prima, de ander te oncomfortabel maar er zullen ook liefhebbers zijn voor wie het nog een tandje stugger mag. Bij mijn NB was het spul ook wel ruim 20 jaar oud en een revisie was dan ook wel op z’n plaats. Bij een ND van 2 jaar oud zal veroudering nog geen rol spelen, slijtage ook niet.
 
Als je de auto echt te oncomfortabel vindt, dan denk ik dat je met andere banden en wielen niet heel ver komt. Het lastige is dat een bandenspecialist je "ja, dat kan!” zal verkopen en een onderstelspecialist zal je ook een "ja, ik kan je helpen” verkopen. Als je iemand’s auto kunt vergelijken met je eigen auto kun je dan kijken hoe die auto opgebouwd is met banden, wielen en onderstel.