Registreren En begin met posten Als je al een account hebt, Log hier in.

Training gebruik GPX bestanden bij Navigatie

Forumoverzicht / Club evenementen / Training gebruik GPX bestanden bij ...
Sorteer berichten:
Training gebruik GPX bestanden bij Navigatie
26-11-2023 om 5:20
Zaterdag 18 november was dan mijn vuurdoop voor een eerste evenement als clublid van deze MX5 club.
Plaats van handeling Restaurant de Hof in Renswoude.
 
Gastspreker was Hans Vaessen, voor mij geen onbekende omdat ik hem als motorrijder al een poosje kende als Mr GPS onder deze naam is hij al vele jaren actief op o.a. Youtube om daar instructie te geven over het gebruik van GPS navigatie.
 
Wat de avond betreft, om te beginnen was dit een hele mooie locatie, ik was er dan ook nog niet eerder geweest. Ik was redelijk vroeg en bij aankomst leek de zaal wat groot voor de aanwezig personen maar gaandeweg stroomde de zaal mooi vol. Van de gelegenheid gebruik gemaakt om ook eens lukraak wat bezoekers aan te spreken en dat was leuk. Een heel gemêleerd gezelschap en iedereen was zeer geïnteresseerd. Vanuit Zeeland was het een flinke rit maar dit zou achteraf zeker de moeite blijken te zijn geweest.
 
Na een woord van welkom nam Hans ons mee in de wondere wereld van digitale GPS navigatie. Een van de belangrijkste dingen van de avond was wel de uitleg waarom het voorkomt dat wanneer een groep mensen het zelfde GPX bestand ontvangt en gebruikt er soms toch verschillende routes gereden worden.
 
De simpele samenvattende verklaring is dan ook dat het zelfde bestand gebruikt in verschillende merken navigatiesystemen simpelweg anders gebruikt wordt door de  verschillende navigatie systemen. Om dit probleem grotendeels te omzeilen zijn sowieso 2 dingen belangrijk:

1- gebruik altijd "Tracks" in plaats van routes. Tracks vormen een gedetailleerd kruimelspoor van de route die je wilt rijden. En de meeste navigatie systemen gebruiken Tracks ook op de zelfde manier..
2- voor Garmin gebruikers zet "automatisch herberekenen" uit!!.

Het is ondoenlijk om de hele avond hier even samen te vatten maar ik heb een aantal handige websites genoteerd, bij sommigen kun je op dit moment gratis een account aanmaken. Deze sites zijn leuk om eens te bekijken en belangrijker om daarmee zelf routes te maken. Als je dat doet en je wilt een route opslaan of exporteren zorg dan dat je dit doet als Track. Sommige sites doen het automatisch als Route en Track. maar probeer altijd de Track te gebruiken.

Ik heb ze niet allemaal opgeschreven maar dit zijn o.a.
www.gps.nl
www.myrouteapp.com
https://www.anwb.nl/eropuit/dagje-uit/autoroute
https://mydrive.tomtom.com/
https://kurviger.de/en  (Duitse site maar kan ook op Engels gezet worden en is super in het maken van bochtige routes)
 
Verder is het handig om Basecamp te installeren:
https://basecamp.com/ Dit is een heel uitgebreid programma maar vergt wel enige oefening. Waar het wel heel handig voor is is om een ontvangen GPX bestand vooraf te bekijken (en dan met name de inhoud van Tracks) en je kunt hier dan ook nog wijzigingen in aanbrengen als je wilt.
 
Zoals gezegd het is niet te doen om alles hier in het topic te schrijven en ik heb vast belangrijke dingen vergeten dus collega clubleden vul a.u.b. aan waar nodig of wenselijk..
Het was meer te doen om een korte beschrijving te geven van deze leuke en informatieve avond.
Op deze manier hoop ik dat ook diegenen de er niet bij konden zijn er toch nog een beetje hun voordeel me kunnen doen.

Groet,
Frank.
RE:Training gebruik GPX bestanden bij Navigatie
26-11-2023 om 5:26
En voor ik het vergeet, ik ben de volgende dag met de opgedane kennis gelijk aan de slag gegaan. Bij wijze van proef wat rondritten aangemaakt in o.a. Kurviger en Myrouteapp, opgeslagen en geëxporteerd naar mijn navigatie toestel, een oude Garmin Zumo 550 en dat werkte gewoon prima. Ook de Tracks nog even bekeken in Basecamp en dat werkte ook prima.

 
Button